close
Megugrott a viharok miatt a romániai szélenergiatermelés
Egyéb - Megújuló

Megugrott a viharok miatt a romániai szélenergiatermelés

Több mint kétszeresére emelkedett a szélerőművek energiatermelése Romániában az utóbbi napok viharos időjárása miatt: kedden este az ország 10,8 gigawattos villamosenergia-termelésének negyedét a szélerőművek adták. Tavaly januárban a szélenergia Románia energiatermelésének 11,7 százalékát tette ki.

Szerda reggelig elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás van érvényben a Duna-menti Calarasi és a Fekete-tenger partján lévő Constanta megyében az óránként 60 kilométeres sebességet is elérő erős szél miatt, a román meteorológiai intézet ugyanakkor valamennyi délkeleti megyére figyelmeztetést adott ki az óránként 40-50 kilométeres sebességű szél miatt.

A villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica honlapján valós időben közölt adatok szerint kedd este a szélenergia Románia legfőbb energiaforrásává lépett elő 24,5 százalékos részesedéssel. A termelés 23,7 százaléka a széntüzelésű, 21,24 százaléka pedig a szénhidrogén-tüzelésű hőerőművektől származott, a villamosenergia-termelés 17 százalékát a vízierőművek, 13,1 százalékát pedig a cernavodai atomerőmű biztosította.

Románia szélerőműveinek többsége a Fekete-tenger partján lévő dobrudzsai megyékben található, éppen azokban a térségekben, amelyeket leginkább sújtott az utóbbi hetek zord időjárása, és ahol a rendkívüli hideg miatt jelentősen megnőtt az energiaszükséglet.