close
Megkezdődött a busehri atomerőmű próbaüzeme
Atom - Egyéb

Megkezdődött a busehri atomerőmű próbaüzeme

Elkezdték Iránban az orosz segítséggel épült busehri atomerőmű próbaüzemét. Fűtőanyag-utánzattal, dúsított urán helyett ólommal töltötték föl az elmúlt tíz napban az atomreaktort, s a próba során megfigyelték, hogyan működik – írja a Népszabadság.Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügyi szervezet vezetője iráni kollégájával, Golam Reza Agazadeh alelnökkel a helyszínen, a dél-iráni kikötővárosban kíséri figyelemmel az ezer megawatt teljesítményű, könnyűvizes reaktor próbaindítását. Az orosz szakember azt mondta, hogy nagyon elégedett azzal, amit Busehrben látott. Szerinte a próbaüzem sikeres volt, s egyre közelebb jutnak a reaktor tényleges beindításához. Az erőművet még mintegy 4-7 hónapon át tesztelik, és ezt követően térnek át a végleges üzemmódra. Ha azonban minden jól megy, ez az időtartam rövidebb is lehet – fogalmazott Agazadeh energiaügyi alelnök.

Az erőmű építését 1995-ben kezdték meg – jelentette az MTI. Az egymilliárd dolláros beruházással megbízott Atomsztrojekszport orosz vállalat eredetileg 2008-ra ígérte a beindítást. A fűtőanyagot Oroszországból szállítják Busehrbe a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alatt.

Agazadeh azt is nyilatkozta, hogy Irán immár hatezer centrifugában dúsítja az uránt, és az ázsiai ország újabb centrifugákat állít üzembe. Azt nem közölte, hogy az elkövetkező egy esztendőben hány centrifugát terveznek üzembe helyezni, de úgy tudni: Irán öt év alatt 50 ezer centrifuga beüzemelésével számol.
Az Egyesült Államok és több más nyugati ország él a gyanúperrel, hogy az iráni atomprogram valódi célja atomfegyver kifejlesztése. Az iszlám köztársaság vezetői tagadják ezt, azt mondják, a reaktor kizárólagos célja az áramtermelés.

A brit The Guardian közlése szerint Irán arra kérte Törökországot, hogy segítsen rendezni három évtizedes ellentétét az Egyesült Államokkal a kétoldalú kapcsolatok helyreállításának lehetséges nyitányaként. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök szerint iráni illetékesek ezt még az előző elnök, George W. Bush idején vetették fel. Törökország kész a közvetítésre, ha ezzel az Egyesült Államok is egyetért – nyilatkozta most a török kormányfő. Azt tervezi, hogy a G20-ak áprilisi londoni csúcstalálkozóján felveti a kérdést immár az új amerikai elnöknek, Barack Obamának, aki korábban közölte, hogy nyitni akar Irán felé. A brit lap kérdésére Erdogan kijelentette: “ha az Egyesült Államok is ezt szeretné, és felkéri Ankarát, hogy töltsön be ilyen közvetítő szerepet, akkor Törökország készen áll erre”.

A török miniszterelnök a szerdai lapinterjúban ismét bírálta Izrael legutóbbi gázai övezeti offenzíváját, és felszólította a kijelölt izraeli kormányfőt, Benjamin Netanjahut: ismerje el a palesztin nép jogát arra, hogy saját állama legyen.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.