close
Megérkezett az első víziközmű működési engedélykérelem
Egyéb - Megújuló

Megérkezett az első víziközmű működési engedélykérelem

Egy hónappal a leadási határidő előtt megérkezett az első víziközmű működési engedélykérelem a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). A jövőben csak olyan társaságok végezhetnek víziközmű-szolgáltatást, amelyeket a hivatal szakemberei arra alkalmasnak.

A közlemény szerint elsőként a Fővárosi Vízművek Zrt. nyújtotta be a működési engedély megszerzéséhez szükséges dokumentumokat. A törvény szerint erre május 31-ig van lehetőségük a víziközmű társaságoknak. A hivatal a benyújtástól számítva hat hónap alatt bírálja el a kérelmeket. A beérkező dokumentumokat a MEKH szakembereiből álló ötfős tanácsok bírálják el, azt vizsgálják, hogy a társaság jogi, gazdasági, gazdálkodási, illetve műszaki szempontból alkalmas-e a szolgáltatás megfelelő ellátására. A kiadott engedélyeket a hivatal háromévente felülvizsgálja.

A közlemény szerint a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény megszületése előtt a szektorra a széttöredezettség volt jellemző, csaknem 400 szolgáltató különböző színvonalon és eltérő díjakat alkalmazva működött. A jogalkotó célja, hogy olyan integrált, egységes, szabályozott piac jöjjön létre, amelynek szereplői a hatékony működés mellett magas szakmai színvonalon látják el feladatukat. A szektor felügyeletét és szabályozását a MEKH látja el.

A jövőben csak olyan társaság folytathat víziközmű-szolgáltatást, amely rendelkezik minimum 150 ezer felhasználói egyenértékkel, amely megközelítőleg a fogyasztói szerződések számának felel meg. Az átmeneti szabályozás lehetőséget nyújt azon társaságoknak is az engedélyszerzésre, amelyeknek egyelőre nincs ennyi fogyasztási helyük.

Amennyiben az engedély kérelmezője rendelkezik minimum 50 ezer felhasználói egyenértékkel, és készít olyan integrációs tervet, amely bemutatja, hogy 2016-ra elérik a 150 ezer fogyasztói egyenértéket, megkaphatja a működési engedélyt – áll a közleményben.