close
Mártha Imre: sürgős lépésekre lenne szükség az energetikai szektorban
Áram - Egyéb - Megújuló

Mártha Imre: sürgős lépésekre lenne szükség az energetikai szektorban

SĂźrgető a megĂşjulĂłenergia-termelĂŠs hosszĂş tĂĄvĂş tĂĄmogatĂĄsĂĄnak mielőbbi rendezĂŠse, Ăşj alapokra kellene helyezni az atomerőműről szĂłlĂł tĂĄrsadalmi pĂĄrbeszĂŠdet, valamint megfelelő feltĂŠtelek kellenĂŠnek az ĂĄgazat infrastruktĂşrĂĄjĂĄnak szinten tartĂĄsĂĄhoz ĂŠs fejlesztĂŠsĂŠhez – Ăśsszegezte MĂĄrtha Imre, az ELMIB Első Magyar InfrastruktĂşra BefektetĂŠsi Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja az energetikai ĂĄgazat problĂŠmĂĄit.

 A nemzeti energiastratĂŠgia “szĂŠp ĂŠs jĂł”, csak meg kellene valĂłsĂ­tani – fogalmazott. MĂĄrtha Imre egy hasonlattal jellemezte a helyzetet: olyan, mintha “egy Michelin csillagos ĂŠtterem sztĂĄrsĂŠfje csak a receptet vinnĂŠ ki az ĂŠhes vendĂŠgnek”. Az energetikai ĂĄgazat “hibernĂĄlt” ĂĄllapotban van: nincsenek nagy erőműberuhĂĄzĂĄsok, a Mavir lĂŠnyegĂŠben befejezte az ĂĄtviteli hĂĄlĂłzat fejlesztĂŠsĂŠt, ĂŠs a korĂĄbbi ĂŠvek intenzĂ­v beruhĂĄzĂĄsaihoz kĂŠpest Ăşj elemek nem nagyon ĂŠpĂźlnek. HiĂĄnyoznak a feltĂŠtelek a megĂşjulĂłenergia-termelő beruhĂĄzĂĄsokhoz is, pedig ezek elengedhetetlenĂźl fontosak lennĂŠnek az eurĂłpai uniĂłs vĂĄllalĂĄsok teljesĂ­tĂŠsĂŠhez ĂŠs a foglalkoztatĂĄs bővĂ­tĂŠsĂŠhez. Ez utĂłbbi pĂŠldĂĄjĂĄra MĂĄrtha Imre elmondta, hogy az ELMIB-nĂŠl hĂĄrom biomassza erőmű-beruhĂĄzĂĄst terveznek, de Ăşgy tűnik, hogy ebben a kormĂĄnyzati ciklusban itthon mĂĄr nem kerĂźl sor egyetlen nagymĂŠretű megĂşjulĂłtermelő berendezĂŠs avatĂĄsĂĄra sem a bizonytalan szabĂĄlyozĂĄsi kĂśrnyezet miatt.

Az Ăşj tĂĄmogatĂĄsi rendszert, a METÁR-t a legutĂłbbi informĂĄciĂłk szerint csak 2013-ban vezetnĂŠk be. Ezek a beruhĂĄzĂĄsok ĂŠveket vesznek igĂŠnybe, ĂŠs csak biztos jogszabĂĄlyi kĂśrnyezetben finanszĂ­rozhatĂłk. Az ELMIB ĂĄltal tervezett hĂĄrom kiserőmű kĂśzvetlenĂźl hatvan, kĂśzvetve 200-250 embernek adna munkĂĄt. Jelenleg lĂŠnyegĂŠben egyetlen erőműprojekt van a kormĂĄny “radarjĂĄn”, az Ăşj paksi blokkok ĂŠpĂ­tĂŠse. EnnĂŠl viszont mĂĄr mutatkozik a “Bős-Nagymaros” szindrĂłma. A gigaberuhĂĄzĂĄs energetikai szempontbĂłl indokolt, de az informĂĄciĂłk hiĂĄnya miatt mĂĄra megosztottĂĄ vĂĄlt a politika, s a jelek szerint egyre csĂśkken az atomenergia tĂĄrsadalmi tĂĄmogatottsĂĄga MagyarorszĂĄgon is.

Új alapokra helyezett tĂĄrsadalmi pĂĄrbeszĂŠdre lenne szĂźksĂŠg: mindenki ĂŠrtse, hogy miĂŠrt szĂźksĂŠges az atomerőmű, ĂŠs mennyire biztonsĂĄgosak az Ăşj technolĂłgiĂĄk, mĂĄskĂźlĂśnben a projekt Bős-Nagymaros sorsĂĄra jut. A szakember hangsĂşlyozta, hogy a japĂĄn fukusimai erőmű katasztrĂłfĂĄjĂĄnak tanulsĂĄgaibĂłl okulva a paksi bővĂ­tĂŠssel meg kellene vĂĄrni az Ăşj technolĂłgiĂĄk piaci megjelenĂŠsĂŠt. A forrĂĄshiĂĄny miatt elmaradt fejlesztĂŠsek mĂĄr a kĂśvetkező 3-5 ĂŠvben fizikailag ĂŠszlelhető problĂŠmĂĄkat okozhatnak a belfĂśldi rendszerekben. Gyakoribbak lehetnek az erőművi Ăźzemzavarok, az ĂĄramkimaradĂĄsok, vagy a szĂźnetelő gĂĄzszolgĂĄltatĂĄs – vĂŠlekedett MĂĄrtha Imre. HozzĂĄtette: minden bizonnyal nő az ĂĄramimport is a berendezĂŠsek elavultsĂĄga ĂŠs a korszerűsĂ­tĂŠsek elmaradĂĄsa miatt. A szakĂŠrtő szerint a gyengĂŠbb forint, a magasabb kamat, a kĂźlĂśnadĂłk rĂĄrakĂłdnak az energiaĂĄrakra. Ez nemcsak a magyarorszĂĄgi vĂĄllalkozĂĄsok versenykĂŠpessĂŠgĂŠt rontja, hanem a hatĂłsĂĄgi ĂĄr ellenĂŠre “ĂĄtszivĂĄrog” a lakossĂĄghoz is, mert az energetikai szektoron kĂ­vĂźli cĂŠgek nem tudjĂĄk “lenyelni” a tĂśbbletkĂśltsĂŠgeiket.

MĂĄrtha Imre az interjĂşban felhĂ­vta a figyelmet arra, hogy igen rĂśvid az idő a Gazprom orosz cĂŠggel az Ăşj hosszĂş tĂĄvĂş gĂĄzszerződĂŠs megkĂśtĂŠsĂŠre. Egy ilyen szerződĂŠs tető alĂĄ hozĂĄsa bonyolult ĂŠs ĂŠvekig tart, s nem szabad megfeledkezni arrĂłl, hogy az ĂŠrvĂŠnyben lĂŠvő nĂŠhĂĄny ĂŠven belĂźl lejĂĄr. MagyarĂĄzatkĂŠnt hozzĂĄfűzte: minĂŠl rĂśvidebb idő alatt prĂłbĂĄl valaki egy ilyen szerződĂŠst megkĂśtni, annĂĄl drĂĄgĂĄbban juthat a termĂŠkhez, ez esetben a fĂśldgĂĄzhoz. A szakember hozzĂĄfűzte: a megĂĄllapodĂĄs megkĂśtĂŠsĂŠt nem segĂ­ti a belfĂśldi gĂĄzpiacon is tapasztalhatĂł bizonytalansĂĄg, illetve a rĂŠgi ĂŠs Ăşj szereplők “bĂŠnultsĂĄga”.

Â