close
Lövészárok háború az olajfronton
Blog - Egyéb - Olaj

Lövészárok háború az olajfronton

Úgy tűnik sikerĂźlt megtapadnia a nyersolaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄrĂĄnak 100 dollĂĄr felett. Az elemzők szerint ez leginkĂĄbb a dollĂĄr, minden eddiginĂŠl hirtelenebb zuhanĂĄsĂĄnak, illetve az eurĂłval szembeni roppant gyengesĂŠgĂŠnek, valamint annak kĂśszĂśnhető, hogy a jelek szerint az OPEC szerdai ĂźlĂŠsĂŠn nem vĂĄltoztat a jelenlegi kitermelĂŠsi kvĂłtĂĄjĂĄn. A fekete arany pĂŠnteken egĂŠszen a hordĂłnkĂŠnti 103,05 dollĂĄrig jutott, megdĂśntve Ă­gy az 1980-ban felĂĄllĂ­tott, s mai ĂĄron szĂĄmolva 102,53 dollĂĄros eddigi csĂşcsot. Jelenleg az amerikai nyersolajjal 102,1 dollĂĄron kereskednek, ez 17 centes emelkedĂŠs a pĂŠnteki zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest. A Brent is tartja magĂĄt, ĂĄprilisi lejĂĄratra 100,31 dollĂĄron adnak egy hordĂłt Londonban.

Az elemzők szerint a pĂĄnikszerű hangulatot kĂŠt dolog okozza, egyrĂŠszt az eurĂłval szemben az utĂłbbi időben tĂśbb negatĂ­v rekordot is megdĂśntő, igen gyenge dollĂĄr, mĂĄsrĂŠszt pedig az OPEC szerdai ĂźlĂŠse, ahol nemhogy a kitermelĂŠs nĂśvelĂŠsĂŠről nem dĂśntenek a vĂĄrakozĂĄsok szerint, de előfordulhat, hogy megvĂĄgjĂĄk a felszĂ­nre hozott mennyisĂŠget. (Az előbbi tĂŠtel azĂŠrt olyan fontos, mert az olaj dollĂĄr elszĂĄmolĂĄsĂş, Ă­gy annak gyengĂźlĂŠse az olaj ĂĄrĂĄnak emelkedĂŠsĂŠhez vezet, ezzel vĂĄlaszolva a kilengĂŠsre.) Mindemellett az amerikai recessziĂł is beleszĂłlhat az ĂĄrba, ĂĄm jelenleg inkĂĄbb a rĂśvid tĂĄvĂş esemĂŠnyek foglalkoztatjĂĄk a piacot.

A mĂĄr emlĂ­tett 103,05 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti rekord elĂŠrĂŠsĂŠhez a gyenge dollĂĄron kĂ­vĂźl mĂŠg kĂŠt dologra volt szĂźksĂŠg: az ecuadori olajellĂĄtĂĄsi problĂŠmĂĄkra, illetve egy eurĂłpai gĂĄztĂĄrozĂłban keletkezett tűzre. RĂĄadĂĄsul a talĂĄlgatĂĄsok arra utalnak, hogy az OPEC annak ellenĂŠre sem emel kitermelĂŠsĂŠn, hogy az EgyesĂźlt Államok gyakorlatilag folyamatosan erre kĂŠri. Persze mindez nem meglepő, ha a kitermelĂŠsi szint tartĂĄsĂĄt ez esetben VenezuelĂĄtĂłl, vagy ĂŠppen LĂ­biĂĄtĂłl halljuk. A Reuters elemzők ĂĄltal megkĂŠrdezett 15 szakĂŠrtő mindegyik a tartĂĄs mellett tette le voksĂĄt.

RĂĄadĂĄsul SzaĂşd-ArĂĄbia olajminisztere, Ali al-Naimi szerint az olaj ĂĄra a jĂśvőben sem esik majd 60-70 dollĂĄr alĂĄ, mivel ez az a szint, ahol a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok mĂŠg gazdasĂĄgosan fenntarthatĂłak. VĂŠlemĂŠnye szerint ha minden tĂĄmogatĂĄst szĂĄmĂ­tĂĄsba veszĂźnk, akkor erősen kĂŠtsĂŠges, hogy 60-70 dollĂĄrnĂĄl olcsĂłbban hozzanak ki egy hordĂł bioĂźzemanyagot.