close
Londoni elemzők szerint nem pótolható a líbiai olaj
Blog - Egyéb - Olaj

Londoni elemzők szerint nem pótolható a líbiai olaj

MinősĂŠge ĂŠs kĂśzelsĂŠge miatt nem pĂłtolhatĂł a piaci kĂ­nĂĄlatbĂłl kiesett lĂ­biai olaj – vĂŠlekedtek pĂŠnteken londoni iparĂĄgi szakelemzők, akik szerint LĂ­bia nagy valĂłszĂ­nĹąsĂŠggel hosszabb ideig nem lesz jelen a nyersolaj vilĂĄgpiacĂĄn. Az emelkedő olajĂĄraknak citybeli szakĂŠrtők szerint eltĂŠrő hatĂĄsaik lesznek a felzĂĄrkĂłzĂł tĂŠrsĂŠg gazdasĂĄgainak pĂŠnzĂźgyi helyzetĂŠre.


A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetĂŠsi bankcsoportja, amely rendszeres olajpiaci elemzĂŠseket is kĂśzĂśl, pĂŠnteki helyzetĂŠrtĂŠkelĂŠsĂŠben azt Ă­rta, hogy szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint tĂśbb mint egymilliĂł hordĂł napi nyersolaj-kĂ­nĂĄlat esett ki a lĂ­biai felkelĂŠs okozta leĂĄllĂĄsok miatt, rĂĄadĂĄsul rĂśvid szĂĄllĂ­tĂĄsi tĂĄvĂş, “light sweet” tĂ­pusĂş,  vagyis a legmagasabb minősĂŠgĹą olajpĂĄrlatok gyĂĄrtĂĄsĂĄra alkalmas, alacsony kĂŠntartalmĂş kĂśnnyĹąolajrĂłl van szĂł.

A hĂĄz szerint ezt ugyanilyen minősĂŠgben jelenleg “semmivel nem lehet pĂłtolni”, mivel nincs a piacon napi egymilliĂł hordĂł kĂ­nĂĄlati felesleg rĂśvid szĂĄllĂ­tĂĄsi ĂştvonalĂş, light sweet tĂ­pusĂş nyersolajbĂłl.
 A Barclays Capital elemzĂŠse szerint a lĂ­biai olaj legfőbb felhasznĂĄlĂłi az eurĂłpai finomĂ­tĂłk, ĂŠs a rĂśvid szĂĄllĂ­tĂĄsi Ăştvonal miatt az ellĂĄtĂĄsi lĂĄncban igen kevĂŠs a tartalĂŠk.

Azok a tartĂĄlyhajĂłk, amelyek ĂŠppen berakodnak, mĂŠg talĂĄn el tudjĂĄk hagyni a lĂ­biai kikĂśtőket. UtĂĄna azonban a biztonsĂĄgi ĂŠs biztosĂ­tĂĄsi aggĂĄlyok, valamint a tulajdonjogi ĂŠs fizetĂŠsi bizonytalansĂĄgok miatt – amelyek elsősorban a kĂśzponti kormĂĄnyzat ellenőrzĂŠse alĂłl kikerĂźlt keleti olajkikĂśtőkkel kapcsolatban merĂźlnek fel – a lĂ­biai export valĂłszĂ­nĹąleg leĂĄll, vagy legalĂĄbbis sĂşlyos mĂŠrtĂŠkben visszaesik, akkor is, ha jelenlegi vezetĂŠs a helyĂŠn marad, de akkor is, ha nem – jĂłsoltĂĄk pĂŠnteki helyzetelemzĂŠsĂźkben a Barclays Capital londoni iparĂĄgi szakĂŠrtői.

A hĂĄz ĂĄltal felvĂĄzolt forgatĂłkĂśnyvek szerint ugyanis ha az eddigi rezsim “tĂşlĂŠlnĂŠ” a felkelĂŠst, abban az esetben “meglepő lenne”, ha a lĂ­biai exportra nem rĂłnĂĄnak ki szigorĂş szankciĂłkat, amelyek rĂŠvĂŠn a lĂ­biai nyersolaj hosszabb időre eltĹąnne a piacrĂłl.

Ha azonban a rezsim vĂŠgĂźl megbukik, az jelentős bizonytalansĂĄgot okozna a tovĂĄbbiakkal kapcsolatban, beleĂŠrtve az orszĂĄg terĂźleti integritĂĄsĂĄnak fenntarthatĂłsĂĄgĂĄt is, vagyis ebben az esetben sem lehetne szĂĄmĂ­tani arra, hogy a lĂ­biai olajipari visszatĂŠr korĂĄbbi stabil ĂĄllapotĂĄba – ĂĄll a Barclays Capital pĂŠnteki elemzĂŠsĂŠben.

A cĂŠg szakelemzőinek “kĂśztes” forgatĂłkĂśnyve a polgĂĄrhĂĄborĂş kirobbanĂĄsa. A Barclays Capital szerint ha ez bekĂśvetkezik, akkor a lĂ­biai olajexportot egyszerre fenyegetnĂŠk kĂźlső szankciĂłk ĂŠs a hazai olajipari infrastruktĂşra esetleges sĂşlyos kĂĄrosodĂĄsĂĄnak kockĂĄzatai.

A hĂĄz szerint mindebből az a kĂśvetkeztetĂŠs vonhatĂł le, hogy a lĂ­biai olaj nagy valĂłszĂ­nĹąsĂŠggel hosszabb ideig legfeljebb korlĂĄtozottan lesz hozzĂĄfĂŠrhető, de teljesen le is ĂĄllhat az export.
 A Barclays Capital szerint a legkedvezőbb forgatĂłkĂśnyv az lenne, ha “a rezsim gyorsan berobban”, ĂŠs “a mĂŠg csak sarjadzĂł” belső ellenzĂŠk rĂśvid időn belĂźl konszenzusra jut a tovĂĄbbiakrĂłl. Az idő haladtĂĄval azonban a kedvező kimenetelĹą forgatĂłkĂśnyvek esĂŠlyei egyre halvĂĄnyulnak – vĂŠlekedtek a cĂŠg londoni elemzői.

A Barclays Capital a pénteki elemzésben fenntartotta azt a prognózisát, hogy a Brent globális nyersolaj-alaptípus hordójának egész éves átlagára az idén 91,0 dollárra emelkedik a tavalyi 80,3 dollárról, 2015-ben pedig már 135 dollár lesz.
   

Egy mĂĄsik nagy befektetĂŠsi csoport, a Bank of America-Merrill Lynch londoni globĂĄlis befektetĂŠsi kutatĂłrĂŠszlegĂŠnek (BofA Merrill Lynch Global Research) felzĂĄrkĂłzĂł piaci szakĂŠrtői pĂŠnteki elemzĂŠsĂźkben az ĂĄltaluk feltĂŠtelezett 115 dollĂĄros idei egĂŠsz ĂŠvi ĂĄtlagos nyersolajĂĄrra, ĂŠs az azt kĂ­sĂŠrő stagflĂĄciĂłra – vagyis alacsony nĂśvekedĂŠs melletti magas inflĂĄciĂłra – alapozva dolgoztak ki makro-forgatĂłkĂśnyveket a tĂĄgabb ĂŠrtelemben vett felzĂĄrkĂłzĂł piaci tĂŠrsĂŠg pĂŠnzĂźgyi helyzetĂŠre.

A cĂŠg szerint OroszorszĂĄg ĂŠs KazahsztĂĄn – jelentős olajexportja rĂŠvĂŠn – “a viszonylagos nyertesek” kĂśzĂŠ tartozna, ugyanakkor “kĂźlĂśnbĂśző mĂŠrtĂŠkben ugyan, de mindenki mĂĄs veszĂ­tene”. 
A hĂĄz szerint a vizsgĂĄlt felzĂĄrkĂłzĂł piaci gazdasĂĄgok kĂśzĂźl TĂśrĂśkorszĂĄg szenvednĂŠ meg a leginkĂĄbb az ennyire magas nyersolajĂĄrat, tekintettel mĂĄris nagy folyĂłmĂŠrleg-hiĂĄnyĂĄra. Emellett a tĂśrĂśk hazai kereslet erőteljes ĂŠlĂŠnkĂźlĂŠse miatt egyszerre ĂŠrvĂŠnyesĂźlnĂŠnek keresleti ĂŠs kĂśltsĂŠgoldali inflĂĄciĂłs nyomĂĄsok.

MagyarorszĂĄgon ugyanakkor a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői szerint az idei nĂśvekedĂŠsi ĂŠs finanszĂ­rozĂĄsi kilĂĄtĂĄsokat “kipĂĄrnĂĄzzĂĄk” a kĂźlĂśnbĂśző kĂśltsĂŠgvetĂŠsi intĂŠzkedĂŠsek, kĂśztĂźk a szemĂŠlyi jĂśvedelemadĂł csĂśkkentĂŠse, amely a hazai fogyasztĂĄst ĂŠlĂŠnkĂ­theti, valamint “a nyugdĂ­jreform visszafordĂ­tĂĄsa”, amelynek nyomĂĄn a GDP-ĂŠrtĂŠk 10 szĂĄzalĂŠkĂĄnak megfelelő Ăśsszeghez jut az ĂĄllamkassza. A magyarorszĂĄgi inflĂĄciĂł valĂłszĂ­nĹąleg “megugrana” a magas olajĂĄr miatt, mivel a magyar fogyasztĂłi inflĂĄciĂłs kosĂĄrban 10 szĂĄzalĂŠkos az energiahordozĂłk sĂşlya, ĂŠs ez nĂśvelnĂŠ a mĂĄsodlagos inflĂĄciĂłs hatĂĄsokkal kapcsolatos aggodalmakat is, tekintettel az egyĂŠbkĂŠnt is makacs inflĂĄciĂłs vĂĄrakozĂĄsokra.

A mĂĄrciustĂłl Ăşj ĂśsszetĂŠtelĹą monetĂĄris tanĂĄcs azonban “nagyobb Ăśsszhangban lesz a kormĂĄnnyal”, ĂŠs a jegybanki alapkamat az eddigi 0,75 szĂĄzalĂŠkpontnyi emelĂŠs utĂĄn az idĂŠn mĂĄr vĂĄrhatĂłan szinten marad, a gazdasĂĄg idei finanszĂ­rozĂĄsa pedig “nem jelent gondot” – jĂłsoltĂĄk pĂŠnteki forgatĂłkĂśnyvĂźkben a BofA Merrill Lynch Global Research citybeli szakelemzői.