close
Leningrád mellett áll majd a Paks II. referenciaprojektje
Atom - Egyéb

Leningrád mellett áll majd a Paks II. referenciaprojektje

A Leningrádi Atomerőmű-2 lesz a referenciaprojekt az új paksi energiablokkok számára – közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernre hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A RIA szerint egy referenciaként felmutatható blokk megléte nélkülözhetetlen feltétele a külföldön atomerőművek építésével foglalkozó cégek kínálatának.

Az új, 3+ generációt képviselő orosz atomerőmű a jelenleg üzemelő helyébe lép majd a leningrádi területen. A Szosznovij Bor városban, Szentpétervártól 35 kilométerre nyugatra épülő létesítmény első, nettó 1085 MWt (bruttó 1170 MWt) teljesítményű, VVER-1200-as típusú reaktorral felszerelt blokkját a tervek szerint 2018-ban helyezik majd üzembe, a másodikat pedig 2019-ben. A harmadik és a negyedik blokk is megkapta már a területengedélyt, ezek tervezése folyamatban van.

Az orosz hírügynökség rámutatott, hogy a Leningrádi Atomerőmű-2 műszaki és gazdasági mutatói jobbak a korábbi generációéinál és megfelel a korszerű, a fukusimai atomerőmű 2011-es tragédiája után megszabott biztonsági követelményeknek. Az erőmű fő tervezője a szentpétervári Atomprojekt, a VVER-1200-as reaktor fő kivitelezője pedig a podolszki Gidropressz kísérleti tervezőiroda.

A RIA Novosztyi emlékeztetett rá, hogy 2014 végén orosz-magyar megállapodás született a paksi erőmű ötödik és hatodik, VVER-1200-as reaktorokkal felszerelendő blokkjának megépítéséről. Oroszország 10 milliárd eurót hitelez Magyarországnak a projekt megvalósításához.