close
Lengyel-litván gázvezeték épül, az Észak-Európai csúszik
Egyéb - Gáz

Lengyel-litván gázvezeték épül, az Észak-Európai csúszik

A Balti tĂŠrsĂŠg gĂĄzellĂĄtĂĄsa biztonsĂĄgosabbĂĄ vĂĄlhat, miutĂĄn LengyelorszĂĄg ĂŠs LitvĂĄnia ĂśsszekĂśtĂśtte vezetĂŠkhĂĄlĂłzatĂĄt. Jelenleg a tanulmĂĄnyok kĂŠszĂźlnek, a kĂŠt ĂĄllam az EurĂłpai UniĂłtĂłl is vĂĄrna pĂŠnzĂźgyi segĂ­tsĂŠget. NĂŠmetorszĂĄg ugyanakkor kĂŠnytelen egy ĂŠvvel elhalasztani gĂĄzvezetĂŠkrendszerĂŠnek az Északi Áramlathoz valĂł csatlakoztatĂĄsĂĄt. Az Ăşj szakasz mellett ĂŠlők megvĂŠtĂłztĂĄk a terveket, Ăşj nyomvonal kĂŠszĂźl.

A lengyel ĂŠs a litvĂĄn gĂĄzvezetĂŠkrendszereket a kĂŠt orszĂĄg 2018-ig csatlakoztatni szeretnĂŠ egymĂĄshoz, jelentette a minap a lengyel Gaz-System vezetősĂŠge. A Lietuvos Dujos-hoz valĂł csatlakozĂĄs kĂśltsĂŠgeit a remĂŠnyek szerint az EU is finanszĂ­roznĂĄ. A lĂŠpĂŠs a balti ĂĄllamok szĂĄmĂĄra igen fontos lenne, az ennek rĂŠvĂŠn kialakulĂł folyosĂł kĂśzelebb hoznĂĄ a nemzetkĂśzi gĂĄzpiachoz a tĂŠrsĂŠget, mondta Slawomir Sliwinski, a Gaz-System egyik vezetője.

A Swinoujscie LNG-terminĂĄl ezutĂĄn nem csak LengyelorszĂĄg szĂĄmĂĄra lesz elĂŠrhető ellĂĄtĂĄsi pont. A csatlakoztatĂĄs 471 milliĂł eurĂłs kĂśltsĂŠgĂŠből 73 szĂĄzalĂŠkot LengyelorszĂĄg ĂĄllna. A vezetĂŠk Ăşj szakasza ĂŠvi 2,3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kapacitĂĄssal bĂ­r majd ĂŠs 562 kilomĂŠter hosszan futna a Balti ĂĄllamok felĂŠ, ĂĄll a lengyel ĂĄllami vĂĄllalat kĂśzlemĂŠnyĂŠben. A kĂŠsőbb 4,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteresre bővĂ­thető gĂĄzvezetĂŠk megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄnya ez ĂŠv negyedik negyedĂŠvĂŠben kĂŠszĂźl el a vĂĄrakozĂĄsok szerint.

Jelenleg a pĂĄlyĂĄztatĂĄs folyik, az EU hozzĂĄjĂĄrulĂĄsĂĄhoz a kĂŠsz tanulmĂĄnyokkal pĂĄlyĂĄzik majd a kĂŠt cĂŠg. NĂŠmetorszĂĄg viszont kĂŠnytelen csĂşsztatni az Észak-EurĂłpai VezetĂŠk (North European Pipeline, NEL) megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt a lakosok tiltakozĂĄsa miatt. Az ĂŠvi 20 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres kapacitĂĄsĂş, 440 kilomĂŠter hosszĂş vezetĂŠk 1 milliĂĄrd eurĂłba kerĂźlne, ĂŠs a nĂŠmetorszĂĄgi gĂĄzrendszert az Északi Áramlatra csatlakoztatnĂĄ. A nyomvonal kĂśzelĂŠben ĂŠlőkkel valĂł egyeztetĂŠst kĂśvetően azonban Ăşgy nĂŠz ki, hogy a beruhĂĄzĂĄst vezető E.ON Ruhrgas kĂŠnytelen Ăşj terveket kĂŠszĂ­ttetni. Ez idĂŠn őszre vĂĄrhatĂł, amikor eredetileg az ĂŠpĂ­tkezĂŠst kezdtĂŠk volna el.