close
Lefelé csordogál az olajár
Blog - Egyéb - Olaj

Lefelé csordogál az olajár

Az elmĂşlt hĂŠten kisebb hullĂĄmvasutazĂĄson vehetett rĂŠszt ismĂŠt a nyersolaj ĂĄra. MĂĄra egy kissĂŠ meg is pihent, a nĂŠhĂĄny nappal ezelőtti 3 szĂĄzalĂŠkos ralit kĂśvetően. A legfőbb mozgatĂłrugĂłja az esemĂŠnyeknek tĂśbb geopolitikai tĂŠnyező, illetve kĂŠszletek elleni tĂĄmadĂĄsok. UtĂłbbi, ahogy az mĂĄr megszokhattuk ismĂŠtelten NigĂŠriĂĄhoz kapcsolĂłdik. Egy hordĂł amerikai kĂśnnyűolajĂŠrt ma a hajnali elektronikus kereskedĂŠs alatt 116,14 dollĂĄrt kĂŠrtek, ez 18 centes enyhĂźlĂŠs a pĂŠnteki zĂĄrĂĄshoz kĂŠpest, mĂ­g a londoni BrentĂŠrt 113,48 dollĂĄrt kaptak a kereskedők, ami 1,08 dollĂĄros mĂ­nusz.

Elemzők szerint az ĂĄrak ugyan mĂŠg mindig tĂşl magasak, tekintettel a fundamentĂĄlis okokra, illetve arra, hogy most ĂŠppen a szezonĂĄlis keresleti mĂŠlyben kellene lennĂźnk. ProblĂŠma azonban, hogy a Royal Dutch Shellt ismĂŠt arra kĂŠnyszerĂ­tette nĂŠhĂĄny milicista, hogy Ăşjabb termelői kapacitĂĄsĂĄt zĂĄrja el, miutĂĄn szombaton ismĂŠt tĂĄmadĂĄst intĂŠztek a Niger delta vidĂŠkĂŠn. Hogy most mekkora kapacitĂĄsrĂłl van szĂł, egyelőre nem tudni, korĂĄbban napi 164 ezer hordĂłval csĂśkkent a tĂĄrsasĂĄg kitermelĂŠse a vidĂŠken. Ugyancsak nem tett jĂłt az ĂĄrnak az sem, hogy kiĂşjultak a harcok a tĂśrĂśkĂśk ĂŠs a kurd lĂĄzadĂłk kĂśzĂśtt Irak ĂŠszaki rĂŠszĂŠn.

A mĂşlt hĂŠt vĂŠgĂŠn egyĂŠbirĂĄnt a jĂł makroadatoknak kĂśszĂśnhetően, azaz hogy, ĂĄprilisban a vĂĄrtnĂĄl jĂłval kevesebb Ăşj munkanĂŠlkĂźlit regisztrĂĄltak, 3,8 dollĂĄrral emelkedett az olaj ĂĄra. RĂĄadĂĄsul az amerikai gyĂĄrak megrendelĂŠs ĂĄllomĂĄnya is emelkedett a korĂĄbbi, nem tĂşl jĂł adatokat kĂśvetően. Elemzők szerint a kereskedők most kivĂĄrnak, ezt mutatja az is, hogy a mĂşlt hĂŠten csĂśkkent a vĂŠteli pozĂ­ciĂłban lĂŠvők szĂĄma.