close
Lakossági program a megújuló energiák megismertetésére
Blog - Egyéb - Megújuló

Lakossági program a megújuló energiák megismertetésére

A lakosság komolyan érdeklődik az energiatakarékos megoldások iránt és használja is azokat, vannak azonban olyan berendezések, technológiák amelyek népszerűsítésre szorulnak – derül ki a Magyar Megújuló Energia Szövetség (MMESZ) ezer fő bevonásával végzett reprezentatív felméréséből, amelyet Kiskunmajsán sajtótájékoztatón ismertettek.

Balogh László, az MMESZ elnöke elmondta: a “Megújulók Ünnepe 2011” rendezvény keretén az elmúlt év őszén az ország hét nagyvárosába – Győr, Veszprém, Szeged, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Miskolc – látogatott el az a roadshow, amely a megújuló energiaforrásokat mutatta be az érdeklődőknek. Ezt követően felmérést is végeztek a kampány hatékonyságáról.

Az energiatakarékossági ismeretekről a 25-59 éves, legalább középfokú végzettségű embereket kérdezték. A válaszadók 52 százaléka a legkézenfekvőbb energiatakarékos módszernek az energiatakarékos, illetve LED égőket tartja. Az energiatakarékos technikai berendezéseket 35 százalék, a házak külső hőszigetelését és a nyílászárócserét a megkérdezettek 31 százaléka említette.

Az energiatakarékos és megújuló energiát hasznosító berendezésekről a tájékoztatást rendkívül fontosnak tartja a célcsoport és abban is szinte mindenki egyetértett, hogy már a gyermekeket meg kell ismertetni a megújuló energiaforrásokkal, hogy később környezettudatosabban éljenek. A válaszadók szinte kivétel nélkül úgy vélekedtek, hogy elsőre komoly anyagi beruházást jelent a háztartások számára egy megújuló energiát hasznosító készülék. A válaszadók 84 százaléka tervezi, hogy a jövőben megújuló energiát hasznosító berendezésre fog beruházni.

A felmérésből kiderült, hogy azok, akik találkoztak a kampánnyal környezettudatosabbnak mutatkoznak, magasabb arányban gyűjtik szelektíven a szemetet, ügyelnek az olaj és gyógyszer szakszerű elhelyezésére. Terbe Zoltán, az MMESZ főtitkára hangsúlyozta: az energiatakarékos berendezéseket – napkollektorok, napelemek – a megkérdezettek több mint 90 százaléka ismeri, de nem tud a többség beruházni, mert legtöbb berendezés megtérülési ideje akár a 20 évet is elérheti.