close
Kiszáll az ENI az Interconnectorból
Egyéb - Gáz

Kiszáll az ENI az Interconnectorból

Gázellátásának biztosítása érdekében Olaszország bővítené Rivara gáztárolóját, a feladatot már ki is adta a kormány a brit Independent Resources-nak. A nemzeti szénhidrogén-vállalat eközben megszabadul egyes részvénycsomagjaitól, összesen 200 millió dollár értékben. A vásárló a belga Fluxys és a szintén olasz Snam.

Olaszország nemzeti szénhidrogén-ipari vállalata eladásra bocsátja a brit Interconnectorban lévő 16,41 százalékos részvénycsomagját és két másik érdekeltségét, összesen 200 millió dollár értékben. Az ENI részesedéseinek vevője a belga Fluxys és az olasz Snam gázipari üzemeltető páros, amelyek a javakon fele-fele arányban osztoznak. Utóbbi vállalatban egyébként az ENI 52,53 százalékos tulajdonos.

Az Interconnector a Nagy-Britanniát Belgiummal a tenger alatt összekötő vezeték tulajdonosa és üzemeltetője. Az ENI az Interconnector Zeebrugge-termináljában 51 százalékkal bír, ezt, és a Huberator nevű gázelosztó központban lévő 10 százalékát is eladja a Fluxys-Snam párosnak.

Míg külföldön megszabadul egyes érdekeltségeitől, belföldön a gázinfrastruktúra fejlesztésébe fog Olaszország. A brit Indepnent Resources tegnapi bejelentése szerint kézhez kapta az olasz kormánytól a Rivara gáztároló következő szakaszának megépítésére vonatkozó felkérést. A környezeti és a kulturális minisztériumok által együttesen előkészített döntés alapján a vállalatnak ki kell vizsgálnia a projekt technológiai tulajdonságait annak érdekében, hogy elkészíthesse a következő szakasz megvalósíthatósági és biztonsági terveit.

A vállalat szerint már csak azért is üdvözlendő a megbízás, mert a közelmúltbeli extrém hideg időjárás rámutatott Olaszország gázellátási kockázataira, amikor a Gazprom kényszerűségből csökkentette exportját. Az Independent Resources szerint a tároló mellé társított gázkutatási-termelési program biztosíthatná Olaszország gázszükségletét.