close
Kína: gyorsuló motorizáció
Egyéb - Olaj

Kína: gyorsuló motorizáció

KĂ­nĂĄban kĂśzel 35 szĂĄzalĂŠkos nĂśvekedĂŠst mĂŠrtek az elmĂşlt tĂ­z hĂłnap autĂłeladĂĄsaiban az előző ĂŠv azonos időszakĂĄhoz kĂŠpest, ami azt jelenti, hogy mĂĄr tĂśbb autĂłt adtak el az idĂŠn, mint a tavalyi rekordĂŠvben – kĂśzĂślte a kĂ­nai autĂłgyĂĄrtĂłk szĂśvetsĂŠge (CAAM) kedden. A CAAM előrejelzĂŠse szerint az idĂŠn mind a gyĂĄrtĂĄst, mind az ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠst tekintve a szĂĄmok meg fogjĂĄk haladni a 17 milliĂłt, s KĂ­na marad a vilĂĄg legnagyobb autĂłpiaca ĂŠs autĂłgyĂĄrtĂłja.

 OktĂłber vĂŠgĂŠig 14 milliĂł 680 ezer Ăşj autĂłnak lett gazdĂĄja, s ugyanebben az időszakban – ĂŠves szinten – a gyĂĄrtĂĄs is mintegy 34,5 szĂĄzalĂŠkkal, 14 milliĂł 620 ezer darabra bővĂźlt. A tavaly Ăśsszesen gyĂĄrtott autĂłk mennyisĂŠgĂŠhez kĂŠpest ez tĂśbb mint 6 szĂĄzalĂŠkos emelkedĂŠs.


A Honda Motor Co. keddi közleményében arról számolt be, hogy októberben 4,7 százalékkal, 53 ezer darabbal növelte eladásait Kínában, s az első tíz hónapban mintegy 15 százalékos bővülést könyvelhetett el. Ez 528 ezer 710 darabot jelentett a japán autógyárnak.

A német Daimler AG szintén kedden adta ki legfrissebb adatait, amelyek szerint csak októberben 14 ezer darab Mercedest adtak el Kínában, 119 százalékkal többet, mint egy éve. Január és október között több mint 115 ezer 300 darab Mercedes kelt el Kínában, ami 128 százalékos emelkedésnek felel meg 2009 azonos időszakához képest.