close
Kezdődik a Nemzeti Energiastratégia cselekvési tervének egyeztetése
Áram - Atom - Egyéb - Megújuló

Kezdődik a Nemzeti Energiastratégia cselekvési tervének egyeztetése

A Nemzeti Energiastratégiában foglaltaknak megfelelően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szakmai-iparági szereplők bevonásával kidolgozta az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési tervet; a közigazgatási egyeztetéssel párhuzamosan megindul a kormányzati honlapon közzétett dokumentum társadalmi véleményeztetése is.

A közlemény szerint Magyarország importfüggősége egyebek mellett a hazai energiahordozó-készletek fokozottabb hasznosításával is csökkenthető. A kitermelés és felhasználás azonban kizárólag a szigorodó környezet- és klímavédelmi előírásoknak megfelelő technológiák és fejlesztések alkalmazásával lehetséges. Az Ásványvagyon-hasznosítási és készletgazdálkodási cselekvési terv általános célja, hogy lehetővé tegye az ásványkincsekkel való ésszerű és fenntartható gazdálkodást. A dokumentum elfogadása segítheti a nagy hagyományokkal rendelkező magyar bányászati és geotudományi szakmakultúra fennmaradását és korszerűsítését. Előkészítésében mások mellett a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, valamint a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet szakértői is közreműködtek – közölte az NFM.

A terv kiemelten számol azzal a tényezővel, hogy a Magyarország rendelkezésére álló energiahordozók – köztük a szén- és lignitkészlet, a nem konvencionális szénhidrogén-tartalékok, valamint a geotermális potenciál növekvő hasznosítása – hosszú távon is jelentősen növelhetik a hazai ellátásbiztonságot, és csökkenthetik az importfüggőséget – olvasható a közleményben. A minisztérium február 25-ig várja a cselekvési tervvel kapcsolatos észrevételeket az energiastrategia@nfm.gov.hu email címen.