close
Kétkedik a Mol
Egyéb - Olaj

Kétkedik a Mol

Magyar leĂĄgazĂĄsok

LĂĄtszĂłlag nem csorbult az OrbĂĄn-kormĂĄny bizalma a Nabucco-beruhĂĄzĂĄs irĂĄnt. (A szaktĂĄrca tegnapi ĂŠrdeklődĂŠsĂźnkre nem reagĂĄlt.) Érthető, hiszen hĂĄrom ĂŠve mĂŠg a Nabucco „előtĂŠrbe helyezĂŠsĂŠt” kĂśveteltĂŠk a GyurcsĂĄny-kormĂĄnytĂłl a DĂŠli ĂĄramlat helyett – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Ám a Fidesz kormĂĄnyra kerĂźlvĂŠn az orosz DĂŠli ĂĄramlat barĂĄtjĂĄvĂĄ is vĂĄlt, lĂŠnyegĂŠben magĂĄĂŠvĂĄ tĂŠve az előző kabinetek ĂŠsszerű ĂŠrveit a MagyarorszĂĄgon ĂĄthaladĂł valamennyi lehetsĂŠges gĂĄzvezetĂŠkterv tĂĄmogatĂĄsĂĄrĂłl. (A pĂĄlfordulĂĄs bejelentĂŠse ĂŠs indoklĂĄsa mindenesetre elmaradt.)

Igaz, a Nabucco melletti kiĂĄllĂĄs nem drĂĄga: a tĂśbbi rĂŠsztvevőhĂśz hasonlĂłan MagyarorszĂĄg sem ad kĂśltsĂŠgvetĂŠsi pĂŠnzt hozzĂĄ. A tervek szerint a vezetĂŠk alapvetően – rĂŠszben ĂĄllami – cĂŠgek vagyonĂĄbĂłl valĂłsulna meg, nĂŠmi uniĂłs hĂĄtszĂŠllel. (Igaz, a tervezĂŠs, engedĂŠlyezĂŠs mĂĄr beindult.) A kormĂĄny ennek megfelelően elvi tĂĄmogatĂĄsĂĄrĂłl biztosĂ­tja az elkĂŠpzelĂŠst. LegutĂłbb Ă­gy tett Schmitt PĂĄl kĂśztĂĄrsasĂĄgi elnĂśk TĂśrĂśkorszĂĄgban, vagy nĂŠhĂĄny napra rĂĄ Fellegi TamĂĄs szakminiszter BĂŠcsben.

Ám a mélyben már nyugtalanság tapasztalható: a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a hvg.hu-nak a terv kapcsán úgy fogalmazott: „egyre nehezebben válaszoljuk meg a hatékonyságra és a megtérülésre vonatkozó kérdéseket”.

A Nabucco hazĂĄnkon ĂĄthaladĂł „konkurenciĂĄi” kĂśrĂźl sem tiszta a kĂŠp: mĂ­g Fellegi arrĂłl biztosĂ­tja orosz kollĂŠgĂĄit, hogy a kormĂĄnyfő mĂĄr tĂŠnyleg őszinte hĂ­ve a DĂŠli ĂĄramlatnak, addig a VilĂĄggazdasĂĄg ĂŠrtesĂźlĂŠsei szerint a GyurcsĂĄny-kabinet ĂĄltal a magyar fĂŠl kĂŠpviseletĂŠre kijelĂślt Magyar FejlesztĂŠsi Bankot a Fidesz gĂĄzipari elkĂŠpzelĂŠseinek letĂŠtemĂŠnyesĂŠvĂŠ vĂĄlt ĂĄllami Magyar Villamos Művek (MVM) vĂĄltanĂĄ. Ennek okĂĄrĂłl nem nyilatkoztak.

Az OrbĂĄn-kormĂĄny tavaly az eddig főleg ĂĄramban utazĂł MVM-et nevezte meg az AzerbajdzsĂĄntĂłl MagyarorszĂĄgig tervezett AGRI gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi terv magyar rĂŠsztvevőjekĂŠnt. A projekttel kapcsolatos hĂ­rek kĂśzĂśtt elvĂŠtve emlegetett lehetősĂŠgről az MVM szeptemberi kĂśzgyűlĂŠsĂŠn „beszĂĄmolĂłt hallgattak meg”. – Folyik a megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny előkĂŠszĂ­tĂŠse – tudhattuk meg akkor.