close
Két éves éves csúcson az olajár
Blog - Egyéb - Olaj

Két éves éves csúcson az olajár

Az olajĂĄr Ăşjabb kĂŠt ĂŠs fĂŠl ĂŠves rekordot dĂśntĂśtt meg tegnap a lĂ­biai vĂŠres lĂĄzongĂĄsok hĂ­rĂŠre. A piac mĂŠg mindig attĂłl tart, hogy a kĂśvetkezĂľ felkelĂŠsek helyszĂ­ne SzaĂşd-ArĂĄbia lesz, ahol helyi intĂŠzkedĂŠsek ellenĂŠre mĂĄr szervezĂľdnek a tĂźntetĂŠsek. OroszorszĂĄgnak jelenleg jĂłl jĂśn a magas olajĂĄr, jelentĂľs adĂłssĂĄgĂĄtĂłl szabadulhat meg.

A felkelÊsek tÜbb, mint negyedÊvel csÜkkentettÊk a líbiai olajkitermelÊst. A vilåg tizenkettedik legjelentþsebb olajållama a Reuters hírßgynÜksÊg szåmítåsai szerint legalåbb 400 ezer hordóval kevesebb olajat ad naponta. Mint arról koråbban beszåmoltunk, a brent olaj åra kÊt Ês fÊl Êves csúcsot dÜntÜtt meg 103 dollåros hordónkÊnti åråval, tegnap pedig 2008 szeptember elseje óta elþszÜr Êrte el újra a 113 dollårt, a zåråskor vÊgßl 112,78 dollåros åron ållapodott meg. Az amerikai nyersolaj åra legutóbb 2008 októberÊben Êrte el a 100 dollårt hordónkÊnt, ez utån pedig tegnap. A zåråskor 99,11 dollårt kellett fizetni egy hordóÊrt.

A piac mĂŠg mindig attĂłl tart, hogy a kĂśzel-keleti ĂŠs ĂŠszak-afrikai lĂĄzongĂĄsok ĂĄtterjedhet mĂĄs olajexportĂľr orszĂĄgokra is, tovĂĄbb csĂśkkentve a globĂĄlis kitermelĂŠst. A legfontosabb ezek kĂśzĂźl talĂĄn SzaĂşd-ArĂĄbia, mert amellett, hogy a vilĂĄg Ăśsszes olajĂĄnak 10 szĂĄzalĂŠkĂĄt termeli (4 milliĂł hordĂłt naponta), jelentĂľs nyersolajtartalĂŠkokkal rendelkezik, ami a vĂĄrakozĂĄsok szerint szĂźksĂŠg esetĂŠn piacra dobhatĂł, enyhĂ­tendĂľ a kereslet-kĂ­nĂĄlati feszĂźltsĂŠget. SzaĂşd-ArĂĄbiĂĄt eddig elkerĂźlte a forradalmi szĂŠl, azonban a piac szempontjĂĄbĂłl aggodalomra ad okot, hogy a szomszĂŠdos Bahreinben mĂşlt hĂŠten mĂĄr elkezdĂľdtek a tĂźntetĂŠsek.

A Mitsubishi kockĂĄzati menedzsere, Tony Nunan szerint a bahreini esemĂŠnyek megalapozzĂĄk a SzaĂşd-ArĂĄbiĂĄval kapcsolatos fĂŠlelmeket. AnnĂĄl is inkĂĄbb, mert szerinte senki sem szĂĄmĂ­tott Egyiptomban Mubarak tĂĄvozĂĄsĂĄra, azonban most, hogy ez bekĂśvetkezett, a tovĂĄbbi esemĂŠnyek kiszĂĄmĂ­thatatlanok. Abdullah szaĂşdi kirĂĄly miutĂĄn tegnapelĂľtt hazatĂŠrt hĂĄrom hĂłnapos orvosi kezelĂŠsĂŠrĂľl, 37 milliĂĄrd dollĂĄrt osztott szĂŠt szaĂşdiaknak, hogy megelĂľzze a lĂĄzongĂĄsokat. EkĂśzben a Facebook kĂśzĂśssĂŠgi portĂĄlon mĂĄrcuis 11-ĂŠre orszĂĄgszerte tĂźntetĂŠseket szerveznek vĂĄlasztĂĄsokĂŠrt, nagyobb szabadsĂĄgĂŠrt, a nĂľk jogaiĂŠrt ĂŠs a politikai foglyok szabadon bocsĂĄtĂĄsĂĄĂŠrt.

Az egyre emelkedþ olajĂĄraknak kĂśszĂśnhetĂľen viszont OroszorszĂĄg kĂślcsĂśnei 500 milliĂĄrd rubellel (17,16 milliĂĄrd USD) csĂśkkenhetnek – mondta el a hĂŠten egy orosz televĂ­ziĂłinterjĂşban Alekszej Kudrin pĂŠnzĂźgyminiszter. A 2011-2013-mas kĂśltsĂŠgvetĂŠs ĂŠvi 7 milliĂĄrd dollĂĄr kĂślcsĂśn felvĂŠtelĂŠt engedĂŠlyezi kĂźlfĂśldi piacokrĂłl.