close
Kanada 1,2 milliárd dollárt költ a kisaktivitású hulladéktároló felszámolására
Atom - Egyéb

Kanada 1,2 milliárd dollárt költ a kisaktivitású hulladéktároló felszámolására

A kanadai kormĂĄny 1,28 milliĂĄrd kanadai dollĂĄrt (990 milliĂł eurĂłt) szĂĄn a kĂśvetkező tĂ­z ĂŠvben az OntariĂłban, Port Hope terĂźleten lĂŠvő kisaktivitĂĄsĂş hulladĂŠktĂĄrolĂł felszĂĄmolĂĄsĂĄra. A kormĂĄny ĂŠs az ĂśnkormĂĄnyzat kĂśzĂśtt lĂŠtrejĂśtt megĂĄllapodĂĄs eredmĂŠnyekĂŠnt megoldĂłdhat a Port Hope ĂŠs Clarington telepĂźlĂŠsen tĂĄrolt kisaktivitĂĄsĂş radioaktĂ­v hulladĂŠkok elhelyezĂŠse.

Az eljĂĄrĂĄs sorĂĄn mintegy 1,7 milliĂł kĂśbmĂŠter hulladĂŠk elhelyezĂŠsĂŠt kell megoldani, melyek a rĂĄdium ĂŠs az urĂĄn finomĂ­tĂĄsa sorĂĄn keletkeztek az 1930-as ĂŠvektől kezdődően. Az urĂĄnt nukleĂĄris fegyverek kutatĂĄsĂĄra hasznĂĄltĂĄk. Az Eldorado Nuclear-nek 1948-ig monopĂłliuma volt KanadĂĄban az urĂĄnnal kapcsolatos kutatĂĄsra ĂŠs fejlesztĂŠsre. 1988-ban egyesĂźlt a Saskatchewan BĂĄnyĂĄszati VĂĄllalattal, ĂŠs lĂŠtrejĂśtt a Cameco.

A munka kĂŠt nagy projektből ĂĄll, amelyek egy Ăşj, a hulladĂŠkok hosszĂş tĂĄvĂş elhelyezĂŠsĂŠre szolgĂĄlĂł lĂŠtesĂ­tmĂŠny ĂŠs az azt kiszolgĂĄlĂł infrastruktĂşra lĂŠtrehozĂĄsĂĄt tartalmazzĂĄk. A kormĂĄny szerint a hulladĂŠk nem jelent azonnali elfogadhatatlan kockĂĄzatot az emberi egĂŠszsĂŠgre ĂŠs a kĂśrnyezetre. Ugyanakkor a jelenlegi rendszerek hosszĂş tĂĄvon nem jelentenek megoldĂĄst, rĂŠszben azĂŠrt, mert a hulladĂŠk kĂśzel van az Ontario-tĂł partjĂĄhoz.