close
Jövőre bővítik a Bátaapáti tárolót
Atom - Egyéb

Jövőre bővítik a Bátaapáti tárolót

Még az idén megtelik Bátaapátiban a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) 2012-ben átadott első földalatti kamrája, a már elkészült második kamrát, ahol új, hatékonyabb hulladék-elhelyezési módszert alkalmaznak majd, 2017-ben helyezi üzembe a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. – hangzott el a cég és a környék települési társulásának közös sajtótájékoztatóján pénteken, Bátaszéken.

Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője azt mondta, hogy a tervek szerint a felszín alatt 250 méterre található egyes kamrába az év végéig elhelyezik az utolsó hordót. Így négy évvel az átadása után 537 betonkonténerben, 4833, a Paksi Atomerőműben keletkezett hulladékkal megtöltött hordó lesz végleges helyén.

Az RHK Kft. szakemberei közösen a Paksi Atomerőművel új hulladék-elhelyezési koncepciót dolgoztak ki, ami a biztonság megtartása mellett javítja a helykihasználást és gazdaságilag is megtakarítást eredményez. Azzal, hogy a második kamrában vasbeton helyett acélkonténerekbe rakják majd a hordókat és a tömörített hulladék körülbetonozásához, térkitöltéshez folyékony hulladékot használnak fel, 20-ről 50 százalékra növelik a tárolóban lévő aktívanyag arányt – fejtette ki az osztályvezető.

Ennek köszönhetően az atomerőmű meglévő négy blokkjának működése során keletkezett kis és közepes aktivitású hulladékok befogadására, az ötven évre meghosszabbított üzemidővel számolva, a korábban tervezettnél jóval kevesebb, hat kamra megépítésére lesz szükség. Ezzel 18-20 milliárd forint megtakarítás érhető el.

Honti Gabriella az MTI kérdésére elmondta, hogy az RHK Kft. létesítményei üzemeltetésére és az előirányzott beruházások megvalósítására 13,3 milliárd forintot fordít az idén. A legjelentősebb tétel a bátaapáti NRHT mellett a kiégett kazetták átmeneti tárolójának bővítése.

A Bátaapáti térségben fekvő önkormányzatok szövetsége, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) 16. alkalommal rendezett információs napot, ahol tudományos tanácskozás keretében kapnak tájékoztatást a térségben élők a Bátaapátiban megépült tároló működéséről, a társulás, valamint az RHK Kft. tevékenységéről.

Az eseményen Darabos Józsefné, a TETT elnöke, aki egyben Bátaapáti polgármestere, elmondta, hogy a tavalyi közvélemény-kutatás eredménye szerint a térség lakóinak több mint 90 százaléka ismeri a Bátaapátiban folyó tevékenységet. Hozzátette, hogy a társulás széleskörű tevékenységet folytat az itt élő emberek tájékoztatása érdekében.