close
Jó döntés Paks bővítése
Atom - Egyéb

Jó döntés Paks bővítése

Az IEA vezető kĂśzgazdĂĄsza kritikus kĂŠrdĂŠsnek tartja a gĂĄzkĂŠszletek szintjĂŠt

A Paksi Atomerőmű bővĂ­tĂŠse bĂślcs dĂśntĂŠs, az energiaĂĄrak befagyasztĂĄsa azonban mĂĄr kevĂŠsbĂŠ az – vĂŠli Fatih Birol, a NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (IEA) vezető kĂśzgazdĂĄsza. A szakembert a magyar kormĂĄny energiapolitikai dĂśntĂŠseiről kĂŠrdeztĂźk – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az IEA a vilĂĄg csĂśkkenő atomenergia-felhasznĂĄlĂĄsĂĄt vĂĄrja. Ennek tĂźkrĂŠben mikĂŠnt ĂŠrtĂŠkeli, hogy a magyar szakminisztĂŠrium a Paksi Atomerőmű bővĂ­tĂŠsĂŠt javasolta?

A fukusimai esemĂŠnyek Ăłta szĂĄmos orszĂĄgban komoly kĂŠtelyek vannak a nukleĂĄris energia kapcsĂĄn. A NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg megvizsgĂĄlta, mi tĂśrtĂŠnik, ha szerepĂŠt –az egyes orszĂĄgokra jellemző arĂĄnyban – mĂĄs energiahordozĂłk veszik ĂĄt. Ilyen lehet pĂŠldĂĄul a szĂŠn, a gĂĄz vagy a megĂşjulĂłk. EgyĂŠrtelmű: ha tĂśbb szenet vagy gĂĄzt hasznĂĄlnak fel, akkor felmegy az adott tĂźzelőanyag ĂĄra. Vagyis drĂĄgul az energia. Az orszĂĄgokban hasznosĂ­tott forrĂĄsok – az energiamix – sokszĂ­nűsĂŠge is csĂśkken, ami kedvezőtlen. A klĂ­mavĂĄltozĂĄs elleni intĂŠzkedĂŠsek eredmĂŠnyessĂŠge szintĂŠn rendkĂ­vĂźl rossz. Összefoglalva, a folyamat az ĂĄramtermelĂŠs hĂĄrom legfontosabb pillĂŠrĂŠre, az ĂĄrra, az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄra ĂŠs a klĂ­mavĂĄltozĂĄsra is kedvezőtlenĂźl hat. A magyar kabinet szakemberei a beruhĂĄzĂĄsok finanszĂ­rozĂĄsi lehetősĂŠgei, az elĂŠrhető tőke ĂŠs a globĂĄlis piaci helyzet tĂźkrĂŠben vizsgĂĄlhattĂĄk meg a nukleĂĄrisenergia-termelĂŠsi opciĂłt. Úgy vĂŠlem, bĂślcs dĂśntĂŠs szĂźletett.

Mi a vĂŠlemĂŠnye arrĂłl, hogy a magyar kormĂĄny nem engedi az energiaĂĄrak emelĂŠsĂŠt?

Annak ĂŠrdekĂŠben, hogy az energiapiac hatĂŠkony legyen, hogy a befektetők megfelelő jelzĂŠseket kapjanak, a kormĂĄnyoknak reagĂĄlniuk kell a kĂśltsĂŠgek vĂĄltozĂĄsĂĄra. Azonban a kĂźlĂśnĂśsen kivĂŠteles eseteket leszĂĄmĂ­tva nem tartom cĂŠlravezetőnek, ha egy kormĂĄny beavatkozik az energiatermĂŠkek ĂĄrazĂĄsĂĄba. Az energiatarifĂĄkat ne a kormĂĄnyzati beavatkozĂĄsok, hanem a kĂśltsĂŠgek ĂŠs a hatĂŠkonysĂĄg befolyĂĄsoljĂĄk. Ha egy vĂĄlsĂĄgos időszakban mestersĂŠgesen megĂĄllĂ­tjĂĄk az ĂĄremelkedĂŠst, akkor kĂśnnyen előfordulhat, hogy a befagyasztott tarifĂĄk ĂŠs a tĂŠnyleges kĂśltsĂŠgek kĂśzti rĂŠst az orszĂĄg kĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠből kell fedezni. Ez a vĂĄlsĂĄg kĂśzepette tovĂĄbb nĂśveli a hiĂĄnyt. Azt javaslom, az ĂĄrakat ne Ă­rĂłasztalok mĂśgĂźl diktĂĄljĂĄk, hanem azt hagyjĂĄk a piacra.

JĂł az, hogy a magyar kormĂĄny eladta a stratĂŠgiai gĂĄzkĂŠszletek egy rĂŠszĂŠt?

A gĂĄzellĂĄtĂĄs biztonsĂĄga, a stratĂŠgiai kĂŠszletek nagyon fontosak. HatĂĄrozottan arra ĂśsztĂśnĂśzzĂźk tagĂĄllamaink kormĂĄnyait, hogy figyeljenek az ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄra ĂŠs a kĂŠszletekre. KĂźlĂśnĂśsen igaz ez a kĂśzĂŠp-eurĂłpai tĂŠrsĂŠgre, azon belĂźl is MagyarorszĂĄgra. Hadd emlĂŠkeztessek itt az orosz–ukrĂĄn gĂĄzkereskedelmi vitĂĄkra, melyek kĂśvetkezmĂŠnyeit elsősorban ez a rĂŠgiĂł szenvedte meg. A gĂĄzkĂŠszletek folyamatos elĂŠrhetősĂŠge kritikus kĂŠrdĂŠs MagyarorszĂĄg ĂŠs a kĂśrnyező ĂĄllamok szĂĄmĂĄra.

Mi az ĂĄllĂĄspontja annak kapcsĂĄn, hogy egysĂŠges uniĂłs fellĂŠpĂŠs helyett a tagĂĄllamok egyre inkĂĄbb kĂŠtoldalĂş szerződĂŠseket kĂśtnek OroszorszĂĄggal?

OroszorszĂĄg nagyon fontos EurĂłpĂĄnak, de EurĂłpa is alapvetően fontos OroszorszĂĄg szĂĄmĂĄra. Ha EurĂłpa jĂł tĂĄrgyalĂĄsi pozĂ­ciĂłt akar, a tagĂĄllamoknak egyĂźtt kell mozdulniuk. Ha 27 tagĂĄllam egyenkĂŠnt tĂĄrgyal, az bizony nem tĂşl jĂł hĂ­r. Ha EurĂłpa csĂśkkenteni akarja a gĂĄzszĂĄmlĂĄt, akkor bĂślcsen kell cselekednie: egysĂŠgesen, egy hangon, egy intĂŠzmĂŠnykĂŠnt kell fellĂŠpnie. A kĂźlĂśnutak egyszerűen gyengĂ­tik EurĂłpa tĂĄrgyalĂĄsi pozĂ­ciĂłjĂĄt.

Mikorra alakulhat ki ez az egysĂŠges fellĂŠpĂŠs?

MĂĄr tegnapelőtt is kĂŠső lett volna.

MikĂŠnt vĂŠlekedik arrĂłl, hogy MagyarorszĂĄgon jĂśvedĂŠki adĂłt vetettek ki a bioĂźzemanyagra?

Amikor a vilĂĄggazdasĂĄg kezd visszazĂśkkenni a normĂĄlis kerĂŠkvĂĄgĂĄsba, ĂŠs nőnek a nemzetkĂśzi olajĂĄrak, akkor a bioĂźzemanyagok versenykĂŠpessĂŠge is nő. Ilyen esetben legalĂĄbb nĂŠmi alternatĂ­vĂĄt nyĂşjtanak a hagyomĂĄnyos energiahordozĂłkkal szemben. Azt ĂśnmagĂĄban nem tartom problĂŠmĂĄnak, hogy egy ĂĄllam adĂłt vet ki az ilyen termĂŠkekre. Erre szĂĄmos hasonlĂł pĂŠldĂĄt lĂĄtunk a vilĂĄgon.

NĂŠvjegy

FATIH BIROL 1958-ban szĂźletett TĂśrĂśkorszĂĄgban, diplomĂĄit Isztambulban ĂŠs BĂŠcsben szerezte. Az IEA vezető kĂśzgazdĂĄsza –ami a harmadik legfontosabb poszt a vilĂĄgszervezetben – felelős tĂśbbek kĂśzĂśtt a pĂĄrizsi kĂśzpontĂş energetikai ĂźgynĂśksĂŠg gazdasĂĄgi elemzĂŠseiĂŠrt.

Birolt a vilĂĄg energiaiparĂĄnak egyik kulcsemberekĂŠnt tartjĂĄk szĂĄmon.