close
Jelentősen növelte profitját a Petrom
Egyéb - Olaj

Jelentősen növelte profitját a Petrom

A legnagyobb romániai vállalat, az OMV Petrom tavaly 3 759 milliárd lejes (886 millió eurós) rekordprofitot ért el, ez 72%-kal meghaladja a 2010-es eredményét.

Ekkora nyereséget eddig még egyetlen romániai vállalat sem produkált. Ha a Versenytanács nem bírságolta volna meg idén a vállalatot, amelyre a Petrom 120 millió eurós céltartalékot képzett, a nyeresége elérte volna az egy milliárd eurót – közölte a Transindex.ro határontúli hírportál.

A Petrom árbevétele 21%-kal, 22,6 milliárd lejre emelkedett. A csúcspontot a 2008-as év 5,4 milliárd eurós forgalma jelentette. A Petrom részvényeinek árfolyama az év elejétől 34%-ot nőtt, a vállalat piaci kapitalizációja meghaladta az öt milliárd eurót.

A vállalat vezetősége ugyanakkor közölte, hogy osztalékot fog fizetni a rekordnyeresége után, illetve idén egy milliárd eurót fog befektetésre szánni.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.