close
Javított az orosz bankrendszer kilátásain a Moody’s
Egyéb - Olaj

Javított az orosz bankrendszer kilátásain a Moody’s

Stabilra javította az eddigi negatívról az orosz bankrendszer kilátását a Moody’s Investors Service, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az orosz gazdaság lassú kilábalási folyamata és a makrogazdasági jelzőszámok stabilizálódása várhatóan a bankszektorra is kedvező hatással lesz. A felminősítésben az olajárak stabilizációja fontos tényező volt. 

A nemzetközi hitelminősítő a hétfőn Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte, hogy előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az elmúlt évek mély recessziója után az idén már csak 1 százalékkal csökken, jövőre pedig növekedésnek indul, elsősorban az olajárak stabilizációja és az erőteljes kormányzati növekedésösztönzés hatására.

A hitelminősítő szerint mindezt egybevetve valószínűsíthető, hogy az orosz bankrendszer szektorszintű nettó eredménye már az idén pozitív lesz, és fokozatosan javul a 12-18 hónapos kilátási időtávlatban.

A szektor nettó kamatrése azonban várhatóan valamivel 4 százalék alatt lesz, elmaradva a történelmi visszatekintésű átlagtól, emellett a tartalékolási költségek is magasak maradnak, tekintettel a nem teljesítő kinnlevőség-állomány fedezeti szükségleteire – áll a Moody’s hétfői londoni elemzésében.

A cég arra számít, hogy az orosz bankrendszer eszközminősége egyelőre tovább romlik, jóllehet most már lassabb ütemben, mint eddig. A Moody’s előrejelzése szerint a problémás követelésállomány aránya a teljes kinnlevőség-portfolión belül 14-15 százalékra emelkedik a következő 12-18 hónapban a 2015 végén mért 12 százalékról.

Az orosz bankrendszer tőkeellátottsága azonban javul, elsősorban a kormányzati tőkeinjekciók hatására – hangsúlyozzák a Moody’s londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint az orosz bankszektor finanszírozási és likviditási mérőszámai szintén javulnak: a kinnlevőség-betétállomány ráta az idei év közepéig 109 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 115 százalékról, és enyhült az orosz bankok függése a nagybani finanszírozási piactól.

Néhány napon belül ez a második kedvező hitelminősítői lépés Oroszországgal kapcsolatban.

A minap Fitch Ratings negatívról stabilra javította az orosz államadós-osztályzat kilátását, azzal az indokkal, hogy Oroszország koherens és hiteles gazdaságpolitikai válaszlépésekkel reagált a nyersolaj meredek árzuhanására.

A Fitch – a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül egyedüliként – a befektetési ajánlású államadós-kategóriában, “BBB mínusz” besorolással tartja nyilván a devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot.

A Standard & Poor’s tavaly januárban, a Moody’s tavaly februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott sávba.

A múlt hónapban azonban a Standard & Poor’s is stabilra javította az orosz deviza-államadósság “BB plusz” minősítésének kilátását az addigi negatívról, levéve Oroszország további leminősítését a napirendről.

A Moody’s ugyanakkor április óta negatív kilátással tartja nyilván Oroszországra érvényes “Ba1” – az S&P orosz szuverén osztályzatával azonos – szintű államadós-besorolását.