close
Ismét hintában az olaj ára
Blog - Egyéb - Olaj

Ismét hintában az olaj ára

Csonka kereskedelmi hĂŠtnek nĂŠzĂźnk elĂŠbe az ĂşjĂŠv hajnalĂĄn nem csak a rĂŠszvĂŠny, de az olajpiacon is. Ebből azonban nem kĂśvetkezik egyenesen az, hogy ez a hĂĄrom nap ĂŠppen esemĂŠnytelenĂźl telik majd el. Az olaj ĂĄra ugyanis a hĂŠten ismĂŠt erős hintĂĄba kerĂźlhet rĂŠszben geopolitika, rĂŠszben pedig kitermelĂŠsi, kĂŠszletezĂŠsi kĂŠrdĂŠseknek kĂśszĂśnhetően.

Ma reggel az elektronikus kereskedĂŠs alatt ugyanis ismĂŠt 96 dollĂĄr fĂślĂŠ emelkedett az amerikai nyersolaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra, mivel a piacon a tengerentĂşli nyersolaj kĂŠszletek tovĂĄbbi apadĂĄsĂĄra szĂĄmĂ­tanak. Emellett Ăşjabb erőszakos esemĂŠnysorozat volt NigĂŠriĂĄban, mi visszavetheti az orszĂĄg exportjĂĄt.

 

Az amerikai nyersolaj hordĂłnkĂŠnti ĂĄra februĂĄri szĂĄllĂ­tĂĄsra 47 centtel, 96,45 dollĂĄrra emelkedett, mĂ­g a londoni Brent olajĂŠrt 94,34 dollĂĄrt kellett fizetni, ami 49 centes plusz.

 

Az olaj ĂĄra tavaly egyĂŠbirĂĄnt 58 szĂĄzalĂŠkot erősĂśdĂśtt, ami az elmĂşlt 10 ĂŠv legnagyobb mĂŠrtĂŠkű izmosodĂĄsa. A csĂşcs november 21-ĂŠn volt, hordĂłnkĂŠnti 99,29 dollĂĄrral.

 

De visszatĂŠrve a hĂŠtre: a mĂşlt heti amerikai kĂŠszletadatok a vĂĄrtnĂĄl nagyobb kiesĂŠst mutattak a nyersolajkĂŠszletekben, Ă­gy egyĂĄltalĂĄn nem meglepő, hogy a piac ma sokkal ĂŠrzĂŠkenyebben reagĂĄlna egy Ăşjabb esetleges nemvĂĄrt mĂ­nuszra. Ez pedig szinte biztos, hogy komolyabb felfelĂŠ tĂśrtĂŠnő elmozdulĂĄst hozna az ĂĄrakban.

 

A Reuters elemzői szerint egyĂŠbirĂĄnt 1,8 milliĂł hordĂłs mĂ­nusz vĂĄrhatĂł, ami a nyersolajkĂŠszleteket illeti, mĂ­g a finomĂ­tott kĂŠszletek esetĂŠben 300 ezer hordĂłs pluszt remĂŠlnek. Előbbi adat, amennyiben tĂŠnyleg Ă­gy alakul, kilenc heti csĂśkkenĂŠst jelent, mĂ­g utĂłbbi kĂŠt hetet kĂśvető pluszt.