close
Hőszigeteléssel a klímaváltozás ellen
Hatékonyság

Hőszigeteléssel a klímaváltozás ellen

Napjaink egyik legfontosabb és egyben egyik legnépszerűbb témája a környezettudatosság. A klímaváltozás, a környezeti problémák, a széndioxid-kibocsátás mind rámutatnak az energiahatékonyság kérdésére. Az energiafelhasználás és a CO2-kibocsátás nagy részéért az épületek a felelősek, ezért e ponton kell tennünk valamit. Az egyik legjobb megoldás a megfelelő hőszigetelés, és ebből választhatunk olyat is, ami három hét alatt megtakarítja az energiamennyiséget, amit a gyártására fordítottak – áll a Rockwool sajtóközleményében.

Világszerte egyaránt mindenhol probléma a túlzott energiafogyasztás, környezetünk széndioxiddal történő túlterhelése. Az épületek az összes energiafelhasználás mintegy 40%-ért felelősek, csakúgy, mint a CO2-kibocsátás nagyobb részéért. Magyarország széndioxid- kibocsátásának közel egyharmada otthonaink fűtése és hűtése miatt kerül a légkörbe, ebből következik, hogy az épületek megfelelő szigetelésével jelentősen mérsékelhető lenne a CO2- kibocsátás.

A folyamatosan növekvő energiaigényre hosszú távon az energiahatékonyság, az energiapazarlás csökkentése jelenthet megoldást. Az épületek legnagyobb részét globálisan a lakóépületek teszik ki, ezek számának növekedésével pedig az energiafelhasználás mértéke is nőni fog. A lakóépületek megfelelő hőszigeteléssel magas energiahatékonysági szintre hozhatóak.

Az áramhasználatból származó széndioxid kibocsátás mérséklésében a légkondicionálók számának csökkentése, vagy azok kisebb mértékben történő használata segíthetne. Az energiamegtakarítás kulcsa itt is a jobb hőszigetelés, ami a nyári időszakban segít megakadályozni, hogy a hőség betörjön a lakásba, így szükségtelenné válik – vagy legalábbis nagymértékben csökken – a légkondicionálás szükségessége.
Mivel környezetünk védelmének érdekében hosszú távú megoldásokat keresünk, a hőszigetelést is több évtizedre választjuk. Az épületek energetikai megtervezése vagy felújítása előtt éppen ezért elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk az egyes szigetelő anyagok tulajdonságairól. A jó szigetelés védi a falakat, meghosszabbítja az épületek élettartamát, kiszűri a zavaró külső zajokat, télen-nyáron kellemes hőkomfort érzetet biztosít, és akár 70 százalékkal csökkenti az energiaköltségeket.

A fentieknek megfelelő ideális anyag a szigetelésben a természetes alapanyagból készülő kőzetgyapot hőszigetelő, ami egyszerre tűzbiztos, hangszigetelő, páraáteresztő, vízhatlan, öregedésálló, valamint alak- és mérettartó. Elnyeli a hangokat, mivel a hang a kőzetgyapot szálak közé érve az azokon fellépő súrlódás következtében hővé alakul át, így ezek a termékek növelik a falak, a tetők, és a padlók hangszigetelését. A kőzetgyapot 1000 °C feletti olvadáspontja biztosítja a legmagasabb tűzvédelmi A1 besorolásba tartozó tűzállóságot. Nem ég, nem képez füstöt, nincs égve csepegés. Mindezeken túl a kőzetgyapotban, nyílt pólusú szerkezetéből adódóan, a vízpára szinte akadálytalanul vándorolhat, így biztosítva az épületszerkezetek lélegzését, valamint az építési nedvesség eltávozását.

A kőzetgyapot fél évszázad után is megőrzi eredeti mechanikai és hőtechnikai tulajdonságait, így élettartama az épület élettartamával megegyező, tehát bátran nevezhetjük hosszú távú megoldásnak. Ráadásul a ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelés, ha a házon „üzemelni” kezd, három hét alatt megtakarítja azt az energiamennyiséget, amit a gyártására fordítottak!

Amikor az energiagazdálkodás és a globális hőmérsékletnövekedés égető probléma lesz, és az energiapazarlást sem sikerül mérsékelnünk, úgy hamarosan ijesztő következményekkel kellhet szembenéznünk. Ezen két kihívásra létezik egy elfogadható, mindannyiunk számára kézenfekvő megoldás: a megfelelő hőszigetelés.