close
Hol van már az a 100 dollár…?
Blog - Egyéb - Olaj

Hol van már az a 100 dollár…?

Lassan tĂŠnyleg jelentkezhetne, s a sarokba tĂŠrdepelhetne egy kis kukoricĂĄra az, aki a kĂĄrtyĂĄkat keveri az olajpiacon. Az utĂłbbi időben ugyanis folyamatosan olyan hĂ­reken hĂ­zott a fekete arany ĂĄra, amelyek „normĂĄlis időszakban” erre nem lettek volna kĂŠpesek. Tegnap is azĂŠrt hĂşzott el, legalĂĄbb is az elemzők szerint a hordĂłnkĂŠnti majd’ 130 dollĂĄrig az ĂĄr, mert az OPEC megint nem emeli kvĂłtĂĄjĂĄt, mikĂśzben a kereslet nő, illetve mert ismĂŠt gyengĂźlt a dollĂĄr. Pedig a Bush kabinet sem volt tĂŠtlen: elfogadta azt a tĂśrvĂŠnyjavaslatot, hogy amĂ­g ennyire magasan vannak az ĂĄrak, nem tĂśltik fel a stratĂŠgiai kĂŠszleteket. A java azonban ma jĂśn, a kĂŠszletadatok kĂŠpĂŠben.

 

A tegnapi rekorder jĂşniusi nyersolajĂĄr 129,60 dollĂĄron landolt, ĂĄm ki is futott, Ă­gy az Ăşj hatĂĄridő a jĂşlius, amely tegnap este 129,00 dollĂĄron ĂĄllt. Az elemzők szerint a gyenge dollĂĄr ĂŠs az emelkedő kereslet vezette a kereskedők kezĂŠt tegnap. RĂĄadĂĄsul tĂśbb OPEC tag fĂŠlreĂŠrthetetlen nyilatkozatot a tĂĄrgyban, hogy ne vĂĄrjon a vilĂĄg kvĂłtaemelĂŠst a rĂŠszĂźkről. A kĂśvetkező talĂĄlkozĂłjuk pedig csak szeptemberben lesz.

 

 

AttĂłl fĂźggetlenĂźl, hogy az OPEC is pĂŠnzből ĂŠl, s majd a negyedĂŠves adatot napvilĂĄgra kerĂźlĂŠse utĂĄn meglĂĄtjuk, hogy mekkorĂĄt kaszĂĄltak a mostani ĂĄrakon, egy dolgukban igazuk lehet. MĂŠgpedig abban, hogy kevĂŠsbĂŠ a kĂŠszletek, mint inkĂĄbb a felszabadult tőke helykeresĂŠse okozza az elszabadult ĂĄrakat.

 

 

KissĂŠ viccesen hangzik az, hogy az ĂŠv elejĂŠn az elemzők egyĂśntetűen ĂĄllĂ­tottĂĄk: a mĂĄsodrendű jelzĂĄlogvĂĄlsĂĄg miatt megtorpanĂł amerikai gazdasĂĄg a vĂĄrtnĂĄl kevesebb energiĂĄt fogyaszt majd el, Ă­gy ez csĂśkkenti az olaj ĂĄrĂĄt. Nos, az USA gazdasĂĄga lassul, s vĂŠlhetően kevesebb olajat eszik, az ĂĄr azonban mĂŠgsem enyhĂźl. De ugyancsak ĂŠrdekes kĂŠrdĂŠs a fĂśldgĂĄzĂŠ is. Gyakorlatilag vĂŠge a tĂŠlnek, Ă­gy mĂĄr jĂłval kevesebbet hasznĂĄlnak fel belőle, mint az elmĂşlt ĂŠvszakban, s megy lefelĂŠ az ĂĄra? Egy cseppet sem, sőt! Magasabb, mint tĂŠlen.

 

 

A milliĂĄrdos befektető, T. Boone Pickens szerint mĂĄr nincs messze a hordĂłnkĂŠnti 150 dollĂĄros ĂĄr, ugyanezen a napon mĂłdosĂ­totta felfelĂŠ előrejelzĂŠsĂŠt olajĂĄr Ăźgyben kĂŠt befektetĂŠsi bank is, illetve kĂŠt hte a Goldman Sachs prognosztizĂĄlt 200 dollĂĄros olajat 2010-re.

Â