close
Gondok az első lengyel atomerőművel
Atom - Egyéb

Gondok az első lengyel atomerőművel

Késik az első lengyel atomerőmű megépítését előkészítő beruházás, a lengyel fél – több millió eurónyi veszteség mellett – felmondta a beruházással kapcsolatos terepmunkákat végző WorleyParsons (WP) ausztrál tervező céggel kötött szerződését.

A lengyel kormány által a beruházás előkészítésével megbízott PGE EJ1 társaság – amely a döntően állami részesedésű Lengyel Energetikai Csoport (PGE) tulajdona – azzal indokolta meg a szerződés megbontását, hogy a kivitelező „notóriusan nem vette figyelembe a kidolgozott tanulmányokhoz fűződő lengyel észrevételeket”. A WP viszont úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ő maga mondta fel a szerződést a lengyel fél részéről tapasztalt „professzionalizmus-hiány, a hiányzó szervezeti struktúrák és eljárások” miatt.

A Rzeczpospolita értesülései szerint Lengyelország a bruttó 311 millió zloty (72 millió euró) értékű szerződés felbontásával több millió eurónyi veszteséget szenved, ráadásul a várható jogi viták miatt a cég által eddig feldolgozott tervek hozzáférhetetlenek lehetnek. A PGE EJ1 elnöke, Jacek Cichosz a lapnak azt mondta, hogy az első reaktor megépítése a szerződésbontás miatt csak néhány hónappal csúszik, szakértők viszont ennél komolyabb késéstől tartanak. A lap arra is rámutat, hogy az ausztrál céget a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) figyelmeztetése ellenére szerződtették. Az ABW kifogásolta a WP intenzív orosz üzleti kapcsolatait. 

A lengyel kormány 2014 elején fogadta el a nemzeti atomenergia-programot, amelyben jogi keretet teremtett két, egyenként 3 ezer megawatt teljesítményű atomerőmű megépítéséhez. A PGE EJ1 és a WP közötti szerződés az első atomerőmű első blokkjának megépítéséhez kapcsolódott, amely az eredeti tervek szerint 2019-ben kezdődne, 2024 végére kerülne üzemkész állapotba, költségeit 40-60 milliárd zlotyra (9,5-14,3 milliárd euró) becsülik. Lengyelországnak jelenleg nincs atomerőműve, energiájának 91 százalékát változatlanul szénből nyeri, de ennek a részesedését csökkenteni szeretné energiatermelésében.