close
Gázfogyasztási rekordot mértek
Egyéb - Gáz

Gázfogyasztási rekordot mértek

Zavartalan az ellåtås, de tÜbbet fizethetßnk 

RekordmĂŠrtĂŠkű, napi 75 milliĂł kĂśbmĂŠteres gĂĄzfogyasztĂĄst jelzett tegnap a gĂĄzhĂĄlĂłzatot irĂĄnyĂ­tĂł FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A felhasznĂĄlt gĂĄz 40 szĂĄzalĂŠka orosz – 22 szĂĄzalĂŠk keleti, 18 szĂĄzalĂŠk nyugati irĂĄnyĂş – behozatal. Mintegy 40 szĂĄzalĂŠk az E.ON tulajdonĂĄban lĂŠvő kereskedelmi tĂĄrolĂłkbĂłl szĂĄrmazik, kĂśrĂźlbelĂźl 10 szĂĄzalĂŠk kerĂźl ki a Mol-hĂĄtterű stratĂŠgiai tĂĄrolĂłval egybeĂŠpĂ­tett kereskedelmi tĂĄrolĂłbĂłl, a fogyasztĂĄs mintegy tizedĂŠt pedig a szintĂŠn Mol-hĂĄtterű honi kitermelĂŠs biztosĂ­tja.Mindenhonnan zavartalanul ĂŠrkezik a gĂĄz – tettĂŠk hozzĂĄ. (MĂşlt hĂŠt pĂŠnteken tĂśbb kĂśrnyező orszĂĄgba is mintegy 30 szĂĄzalĂŠkkal kevesebb orosz gĂĄz ĂŠrkezett. MagyarorszĂĄg ugyan nem jelzett ilyet, de Ausztria igen, ami pĂŠnteken ĂŠrintette az onnan hazĂĄnkba ĂŠrkező szĂĄllĂ­tmĂĄnyokat is.)

A honi ellĂĄtĂĄsban sem a mĂşlt hĂŠten, sem tegnap nem tapasztaltak problĂŠmĂĄt. Az orszĂĄgos fĂśldgĂĄzfelhasznĂĄlĂĄs a hĂŠtvĂŠge mindkĂŠt napjĂĄn 70 milliĂł kĂśbmĂŠter volt, zavartalan behozatal mellett – szĂśgezik le. Sem műszaki hibĂĄt, sem ellĂĄtĂĄsi problĂŠmĂĄt nem tapasztaltak. A 75 milliĂł kĂśbmĂŠter majdnem 10 szĂĄzalĂŠkkal meghaladja a 2010/11-es tĂŠl csĂşcsfogyasztĂĄsĂĄt. A meteorolĂłgusok mĂĄra, illetve pĂŠntekre mĂŠg alacsonyabb ĂĄtlaghőmĂŠrsĂŠkletet jĂłsolnak. MĂŠg ilyen Ăźtemben sem valĂłszĂ­nű, hogy az orszĂĄg megkĂśzelĂ­tenĂŠ a 2006. januĂĄr 23-ĂĄn mĂ­nusz 12,8 fokos ĂĄtlaghőmĂŠrsĂŠklet mellett mĂŠrt 90 milliĂł kĂśbmĂŠteres rekordszintet. AzĂłta ugyanis csĂśkkent az orszĂĄg felhasznĂĄlĂĄsa. De elvileg ez sem rengetnĂŠ meg a rendszert: a hat ĂŠvvel ezelőtti csĂşcs ĂŠpp az első orosz–ukrĂĄn gĂĄzvita idejĂŠre esett, Ă­gy azĂłta nĂśveltĂŠk a tĂĄrolĂłk befogadĂłkĂŠpessĂŠgĂŠt.

Az E.ON egysĂŠgeiben a nyĂĄron besajtolt gĂĄzmennyisĂŠg mintegy fele rendelkezĂŠsre ĂĄll – kĂśzĂślte kĂŠrdĂŠsĂźnkre EgyhĂĄzi Nikoletta, a nĂŠmet hĂĄtterű honi energiacĂŠg szĂłvivője. Napi 27 milliĂł kĂśbmĂŠtert tĂĄplĂĄlnak be a rendszerbe. Ezt a szintet tovĂĄbbi 60 napig kĂŠpesek minden nehĂŠzsĂŠg nĂŠlkĂźl biztosĂ­tani; szĂźksĂŠg esetĂŠn a kĂŠtszeresĂŠt is. Az E.ON honi gĂĄznagykereskedője ugyan tapasztalta az orosz gĂĄzbehozatal csĂśkkenĂŠsĂŠt, de ez nem veszĂŠlyezteti partnereik ellĂĄtĂĄsĂĄt – ĂĄllĂ­totta a szĂłvivő. SzolgĂĄltatĂłik kapcsolatban ĂĄllnak a vĂŠdelmi bizottsĂĄgokkal ĂŠs a katasztrĂłfavĂŠdelemmel, felkĂŠszĂźltek a rendkĂ­vĂźli időjĂĄrĂĄsi helyzetre ĂŠs az esetleges meghibĂĄsodĂĄsok elhĂĄrĂ­tĂĄsĂĄra. A nagyobb fejlesztĂŠseket kĂŠsőbbre halasztottĂĄk. A hĂŠtvĂŠgĂŠn nem tĂśrtĂŠnt komolyabb Ăźzemzavar, valamennyi fogyasztĂłjuk ellĂĄtĂĄsa biztosĂ­tott volt.

Ügyfeleik gĂĄzigĂŠnye mintegy 30-40 szĂĄzalĂŠkkal nőtt. Egy nem ĂĄtalĂĄnyt fizető ĂĄtlaglakĂĄs esetĂŠn ez a szĂĄmlĂĄban 3-5 ezer forintos emelkedĂŠst, egy nagyobb csalĂĄdi hĂĄznĂĄl viszont akĂĄr 10-20 ezer forintos tĂśbbletet is jelenthet.

A kereskedelmi-stratĂŠgiai tĂĄrolĂłt műkĂśdtető MMBF-nĂŠl lapunkat Ăşgy tĂĄjĂŠkoztattĂĄk, hogy a kereskedelmi egysĂŠgből 15 milliĂł kĂśbmĂŠtert tĂĄroltak ki. A stratĂŠgiai kĂŠszletekből csak vĂŠszhelyzet esetĂŠn, a szakminiszter utasĂ­tĂĄsĂĄra szabadĂ­thatnĂĄnak fel.

A TigĂĄznĂĄl mĂĄr korĂĄbban elvĂŠgeztĂŠk a szĂźksĂŠges karbantartĂĄst (szerintĂźk a meghibĂĄsodĂĄsok az „órĂĄn tĂşli”, azaz a felhasznĂĄlĂłra bĂ­zott hĂĄlĂłzatok hibĂĄira vezethetők vissza), a korĂĄbbi hĂłnapok enyhĂŠbb időjĂĄrĂĄsa miatt pedig tĂĄrolĂłikban a szokĂĄsosnĂĄl tĂśbb a gĂĄz – kĂśzĂśltĂŠk az olasz hĂĄtterű szolgĂĄltatĂłnĂĄl. EmlĂŠkeztettek, hogy a mĂşlt hĂŠt vĂŠge Ăłta szĂźneteltetik a kikapcsolĂĄsokat. MĂ­nusz tĂ­z fok kĂśrĂźli ĂĄtlaghőmĂŠrsĂŠklet a kĂŠt hĂŠttel ezelőttihez kĂŠpest 40-45, mĂ­nusz 11-12 fok 45-50 szĂĄzalĂŠkos igĂŠnynĂśvekedĂŠst vĂĄlthat ki – vĂŠlik. A FőgĂĄznĂĄl januĂĄrban 7 szĂĄzalĂŠkkal, napi 10 milliĂłrĂłl napi 10,7 milliĂł kĂśbmĂŠterre ugrottak a felhasznĂĄlĂĄsi igĂŠnyek – kĂśzĂślte a szolgĂĄltatĂł.

Az ÉgĂĄz-DĂŠgĂĄz FĂśldgĂĄzelosztĂł terĂźletĂŠn decemberhez kĂŠpest kĂśzel 4 milliĂł kĂśbmĂŠterrel, 50 szĂĄzalĂŠkkal nőtt az elosztĂĄsra ĂĄtvett napi mennyisĂŠg – kĂśzĂśltĂŠk a francia hĂĄtterű szolgĂĄltatĂłnĂĄl. FebruĂĄrra napi 1 milliĂłval tĂśbbet vĂĄrnak.

A szintĂŠn francia hĂĄtterű EDF DĂŠmĂĄsznĂĄl a hĂŠt vĂŠgĂŠn a szakadatlan hĂłesĂŠs ellenĂŠre is zavartalan volt az ĂĄramszolgĂĄltatĂĄs – tudatta lapunkkal a cĂŠg. A kĂŠszenlĂŠtet megerősĂ­tettĂŠk, az Ăźzemzavarokat – a jĂĄrhatatlan utak ellenĂŠre – elhĂĄrĂ­tottĂĄk. A fővĂĄrosi Elműtől nem jelentettek emlĂ­tĂŠsre mĂŠltĂł esemĂŠnyt.