close
Gáz: marad az orosz függés
Egyéb - Gáz

Gáz: marad az orosz függés

BĂĄrmilyen magabiztosan mondja az ellenkezőjĂŠt OrbĂĄn Viktor, egyelőre nincs realitĂĄsa annak, hogy MagyarorszĂĄg jelentős mĂŠrtĂŠkben fĂźggetlenĂ­teni tudnĂĄ magĂĄt az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl. Pedig a szĂźksĂŠgesnĂŠl megint kevesebb gĂĄz ĂŠrkezik onnan – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az orosz gĂĄzfĂźggősĂŠgĂźnknek jĂł egy ĂŠv mĂşlva vĂŠget tudunk vetni, mert kĂźlĂśnbĂśző irĂĄnyokba olyan csővezetĂŠkeket ĂŠpĂ­tĂźnk ki, amelyek rĂŠvĂŠn az orosz beszerzĂŠsi forrĂĄsoktĂłl fĂźggetlen helyszĂ­nekről tudjuk garantĂĄlni az orszĂĄg gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄt – jelezte OrbĂĄn Viktor a kĂśzrĂĄdiĂłnak adott pĂŠntek reggeli interjĂşjĂĄban.

Az energiabiztonsĂĄg problĂŠmĂĄja minden egyes tĂŠlen menetrendszerűen előkerĂźl, s nem a hazai infrastruktĂşra, hanem az UkrajnĂĄn keresztĂźl ĂŠrkező szĂĄllĂ­tĂĄsok csĂśkkenĂŠse kapcsĂĄn. Valahol megint „szĂśkik” a gĂĄz, az orosz Gazprom ugyanis eddig azt hangoztatta, hogy szerződĂŠses szĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśtelezettsĂŠgeit betartotta, ĂĄm szombaton Andrej Kruglov pĂŠnzĂźgyi alelnĂśk Vlagyimir Putyin kĂŠrdĂŠsĂŠre mĂĄr kĂŠnytelen volt bevallani, hogy technikai okokbĂłl ideiglenesen tĂ­z szĂĄzalĂŠkkal kevesebb gĂĄzt tĂĄplĂĄlnak a vezetĂŠkekbe. Kruglov azt is elismerte, hogy hiĂĄba kĂŠrnek a nyugatiak tĂśbb gĂĄzt az extrĂŠm hideg miatt, az extra igĂŠnyeket kĂŠptelenek kielĂŠgĂ­teni.

MĂĄs lesz a helyzet, ha 2015-től beindul az ĂŠvi 60 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter szĂĄllĂ­tĂłkapacitĂĄsĂş DĂŠli ĂĄramlat, illetve a tavaly Ăźzembe helyezett, a Balti-tenger fenekĂŠn NĂŠmetorszĂĄgig futĂł, 27,5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter kapacitĂĄsĂş Északi ĂĄramlat ĂĄteresztőkĂŠpessĂŠgĂŠt megduplĂĄzzĂĄk. Az oroszok minden tőlĂźk telhetőt megtesznek a gĂĄzellĂĄtĂĄs normalizĂĄlĂĄsĂĄra, a BulgĂĄriĂĄba, MacedĂłniĂĄba, GĂśrĂśg- ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄgba tovĂĄbbĂ­tott gĂĄzmennyisĂŠg mĂĄr ismĂŠt megfelel a szerződĂŠsben foglaltaknak.

AkĂĄrhogy is tĂśrtĂŠnt, egyelőre nincs realitĂĄsa annak, hogy MagyarorszĂĄg jelentős mĂŠrtĂŠkben fĂźggetlenĂ­teni tudnĂĄ magĂĄt az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsoktĂłl, főkĂŠnt 2013-tĂłl. Drucker GyĂśrgy energiapiaci szakĂŠrtő szerint az alapvető problĂŠma minden egyes alternatĂ­v szĂĄllĂ­tĂĄsi megoldĂĄsnĂĄl ugyanaz: nem tudni, honnan ĂŠs milyen ĂĄron szerezhető be a fĂśldgĂĄz. A KĂśzĂŠp-ÁzsiĂĄbĂłl indulĂł, TĂśrĂśkorszĂĄgon ĂĄthaladĂł ĂŠs az ausztriai BaumgartennĂŠl vĂŠgződő Nabucco gĂĄzvezetĂŠk tervei kĂŠszen ĂĄllnak ugyan, de amĂ­g csak kĂśdĂśs elkĂŠpzelĂŠsek vannak arrĂłl, hogy azeri, tĂźrkmĂŠn vagy ĂźzbĂŠg gĂĄzzal tĂśltik fel a rendszert, addig a konzorciumban rĂŠszt vevő energiacĂŠgek egyetlen centet sem hajlandĂłk a beruhĂĄzĂĄsba Ăślni, nemhogy a megvalĂłsĂ­tĂĄshoz szĂźksĂŠges tĂśbb mint tĂ­zmilliĂĄrd eurĂłt. GĂĄzszĂĄllĂ­tĂłkĂŠnt szĂłba jĂśhetne IrĂĄn is, de az embargĂł miatt ez most elkĂŠpzelhetetlen. TalĂĄn 2017-re, a Nabucco tervezett Ăźzembe ĂĄllĂ­tĂĄsĂĄig megvĂĄltozhat a helyzet.

KĂŠt megoldĂĄs jĂśhet szĂłba mĂŠg: az egyik az adriai Krk-szigetnĂŠl, a mĂĄsik a balti-tengeri GdansknĂĄl ĂŠpĂ­tendő cseppfolyĂłsfĂśldgĂĄz-terminĂĄl (LNG). A hozzĂĄjuk csatlakozĂł ĂŠs MagyarorszĂĄgig elĂŠrő gĂĄzvezetĂŠkeken keresztĂźl elvileg kaphatnĂĄnk garantĂĄltan nem orosz gĂĄzt. TĂşl azon, hogy a kĂŠt lĂŠtesĂ­tmĂŠny „nabuccĂłi” stĂĄdiumban van, itt a beszĂĄllĂ­tĂł szemĂŠlye mellett az ĂĄr kĂŠrdĂŠse is hangsĂşlyosan felmerĂźl.

Az Adria felől ĂŠszak-afrikai gĂĄz jĂśhetne elvileg, de a gyakorlatban ezeket a forrĂĄsokat a spanyolok, a franciĂĄk ĂŠs az olaszok mĂĄr „kisajĂĄtĂ­tottĂĄk” maguknak. A Baltikum felől norvĂŠg gĂĄzt kaphatnĂĄnk, de mivel az ĂĄrban vetekszik az oroszokĂŠval, a kĂśltsĂŠg-haszon elemzĂŠs szerint ez nem lehet az orosz gĂĄzbeszerzĂŠs legoptimĂĄlisabb alternatĂ­vĂĄja. A GdansktĂłl dĂŠli irĂĄnyba futĂł transzeurĂłpai gĂĄzvezetĂŠkre egyĂŠbkĂŠnt legkorĂĄbban 2015-ben csatlakozhatunk rĂĄ, akkorra ĂŠpĂźl ki a VecsĂŠsről indulĂł ĂŠs a szlovĂĄkiai FelsőzellőnĂŠl vĂŠgződő 115 kilomĂŠter hosszĂş ĂŠs ĂŠvi 5 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres szĂĄllĂ­tĂĄsi kapacitĂĄsĂş magyar–szlovĂĄk vezetĂŠk. Ez inkĂĄbb egy ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgi kapocs lenne a Nyugat felĂŠ, semmint egy komoly beszerzĂŠsi Ăştvonal – vĂŠlekedett lapunknak Drucker. MĂŠg egy vezetĂŠkes megoldĂĄs kĂŠpzelhető el: ha megĂŠpĂźl a NorvĂŠgiĂĄbĂłl DĂĄniĂĄba tartĂł vezetĂŠk, illetve a DĂĄniĂĄt az ĂŠszak–dĂŠli transzeurĂłpai gĂĄzvezetĂŠkkel ĂśsszekĂśtő lengyel szakasz, mert akkor az ĂŠszaki gĂĄz kĂśnnyebben hozzĂĄfĂŠrhetővĂŠ vĂĄlna szĂĄmunkra. Ennek azonban mĂŠg az előkĂŠszĂźletei sem tĂśrtĂŠntek meg.

A realitĂĄsok szĂĄmbavĂŠtelĂŠvel az szűrhető le, hogy a magyar energiaellĂĄtĂĄsban hosszĂş tĂĄvon is meghatĂĄrozĂł marad az orosz kapcsolat, mĂŠg akkor is, ha az alternatĂ­v fűtĂŠsi mĂłdszerek elterjesztĂŠsĂŠvel ezt kismĂŠrtĂŠkben csĂśkkenteni lehet is – hangsĂşlyozta az energiapiaci szakĂŠrtő.