close
Földrengésálló atomerőművek
Atom - Egyéb

Földrengésálló atomerőművek

BĂĄr a Kashiwazaki-Kariwa atomerőművet, amely japĂĄn ĂŠs egyben a vilĂĄg legnagyobb nukleĂĄris lĂŠtesĂ­tmĂŠnye – s amelyben tavaly jĂşlius 16-ĂĄn fĂśldrengĂŠs tett kĂĄrt – mĂŠg nem indĂ­tottĂĄk Ăşjra, de az elvĂŠgzett vizsgĂĄlatok azt igazoljĂĄk, hogy kĂśszĂśnhetően a tervezĂŠs sorĂĄn beĂŠpĂ­tett tĂśbblet biztonsĂĄgi szerkezeteknek az eset nem jĂĄrt szĂĄmottevő kibocsĂĄtĂĄssal, ĂŠs az erőműben keletkezett kĂĄrok is korlĂĄtozottak voltak.

A japĂĄn atomerőmű hĂĄrmas, nĂŠgyes ĂŠs hetes blokkjĂĄt biztonsĂĄgosan leĂĄllĂ­tottĂĄk, az egyes, ĂśtĂśs ĂŠs hatos blokk időszakos karbantartĂĄs miatt ĂĄllt, mĂ­g a kettes blokkot ĂŠppen akkor indĂ­tottĂĄk Ăşjra egy tervezett leĂĄllĂĄst kĂśvetően, ĂĄm a rengĂŠskor szintĂŠn biztonsĂĄgosan leĂĄllĂ­tottĂĄk. A fĂśldmozgĂĄs jelentősen, kĂśzel kĂŠt ĂŠs fĂŠlszeresĂŠvel haladta meg azt az ĂŠrtĂŠket, amelyre az erőművet mĂŠreteztĂŠk.

Az eset nem jĂĄrt szĂĄmottevő kibocsĂĄtĂĄssal, ĂŠs az erőműben keletkezett kĂĄrok is korlĂĄtozottak voltak – mondta Katona TamĂĄs, a Paksi Atomerőmű tanĂĄcsadĂłja, aki a NemzetkĂśzi Atomenergia ÜgynĂśksĂŠg (NAÜ) szakĂŠrtőjekĂŠnt jĂĄrt a helyszĂ­nen. VizsgĂĄlatuk sorĂĄn, megerősĂ­tve a japĂĄn hatĂłsĂĄgok felmĂŠrĂŠsĂŠt arra a megĂĄllapĂ­tĂĄsra jutottak, hogy az erőmű biztonsĂĄgi jellemzői a fĂśldrengĂŠs alatt megfeleltek a tervezettnek, nagyon kis mennyisĂŠgű radioaktĂ­v anyag kerĂźlt ki a kĂśrnyezetbe, ami lĂŠnyegesen az egĂŠszsĂŠgĂźgyi ĂŠs kĂśrnyezetvĂŠdelmi korlĂĄtok alatt marad. A fĂśldrengĂŠs csak az erőmű egyes berendezĂŠseit ĂŠrintette, melyek nincsenek kĂśzvetlen kapcsolatban a reaktorok biztonsĂĄgĂĄval, Ă­gy gyakorlatilag ĂşjraindĂ­thatĂł az erőmű.

A rĂŠszletes vizsgĂĄlatok jelenleg is zajlanak, ennek sorĂĄn a reaktortartĂĄlyt, az aktĂ­v zĂłnĂĄt ĂŠs a nukleĂĄris fűtőelemeket is alaposan ĂĄtvizsgĂĄljĂĄk. A legtĂśbb atomerőműhĂśz hasonlĂłan a tervezĂŠs sorĂĄn itt is tovĂĄbbi biztosĂ­tĂŠkokat ĂŠpĂ­tettek be. A NAÜ szakĂŠrtői szerint ez a konzervativizmus lehet a magyarĂĄzat arra, hogy a vĂĄrtnĂĄl kisebb sĂŠrĂźlĂŠseket tapasztaltak. Katona TamĂĄs szerint a Paksi Atomerőmű tervezĂŠsekor is hasonlĂłan jĂĄrtak el, Ă­gy bĂĄr MagyarorszĂĄgon lĂŠnyegesen kisebb egy ekkora fĂśldrengĂŠs esĂŠlye, nĂĄlunk is hasonlĂł biztonsĂĄggal vĂŠszelne ĂĄt az erőmű egy fĂśldrengĂŠst.

A Kashiwazaki-Kariwa a vilĂĄg legnagyobb beĂŠpĂ­tett teljesĂ­tmĂŠnnyel rendelkező atomerőműve: az Ăśt darab hagyomĂĄnyos ĂŠs kĂŠt darab tovĂĄbbfejlesztett forralĂłvizes reaktorral ellĂĄtott atomerőműben Ăśsszesen 8200 megawatt villamos termelőkapacitĂĄs ĂĄll rendelkezĂŠsre, amely tĂśbb mint nĂŠgyszerese a Paksi Atomerőmű kapacitĂĄsĂĄnak ĂŠs nagyjĂĄbĂłl a teljes magyarorszĂĄgi beĂŠpĂ­tett erőművi kapacitĂĄsnak felel meg.