close
Erőművet épít Százhalombattán a Mol és a CEZ
Áram - Egyéb

Erőművet épít Százhalombattán a Mol és a CEZ

A MOL-CEZ kĂśzĂśs vĂĄllalat szerződĂŠst Ă­rt alĂĄ a Tecnicas Reunidas S.A-val ĂŠs a Siemens Zrt.-vel A MOL-CEZ European Power Hungary Kft. (MCEPH), a MOL ĂŠs a CEZ kĂśzĂśs vĂĄllalata a csĂźtĂśrtĂśkĂśn szerződĂŠst Ă­rt alĂĄ a Tecnicas Reunidas S.A.-val a szĂĄzhalombattai kombinĂĄlt ciklusĂş gĂĄzturbinĂĄs hőerőmű (CCGT) megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre, valamint a Siemens Zrt.-vel az erőmű hosszĂş tĂĄvĂş karbantartĂĄsĂĄra.

A tervek szerint az erőmű a MOL Dunai FinomĂ­tĂłjĂĄban ĂŠpĂźl, beĂŠpĂ­tett kapacitĂĄsa 860 MW lesz. Az erőmű az egyik legmodernebb villamosenergia-termelő technolĂłgiĂĄval fog rendelkezni, Ă­gy magas hatĂŠkonysĂĄggal ĂŠs alacsony hatĂĄrkĂśltsĂŠggel Ăźzemel majd. A MCEPH az ĂŠpĂ­tkezĂŠs megkezdĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠges minden engedĂŠllyel rendelkezik. A beruhĂĄzĂĄs első fĂĄzisa 2011 oktĂłberĂŠben indul, mĂ­g a mĂĄsodik fĂĄzis, az ĂŠpĂ­tkezĂŠs elindĂ­tĂĄsa – a MOL ĂŠs a CEZ tovĂĄbbi beruhĂĄzĂĄsi dĂśntĂŠsĂŠnek fĂźggvĂŠnyĂŠben – jĂśvőre, az első fĂŠlĂŠv vĂŠgĂŠn vĂĄrhatĂł. A tervek szerint az erőmű a kereskedelmi termelĂŠst 2015 első negyedĂŠvĂŠben kezdheti meg.

A teljes beruhĂĄzĂĄsi kĂśltsĂŠg mintegy 600 milliĂł eurĂł, ami 15 szĂĄzalĂŠkkal alacsonyabb a megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄny alapjĂĄn előzetesen vĂĄrtnĂĄl, a jelenlegi kedvező kivitelezĂŠsi kĂśltsĂŠgek miatt. HernĂĄdi Zsolt, a MOL-csoport elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja elmondta: „ÖrĂśmĂśmre szolgĂĄl, hogy hĂĄrom ĂŠv kemĂŠny munka utĂĄn a MOL-csoport megvalĂłsĂ­tja regionĂĄlis stratĂŠgiĂĄjĂĄt ĂŠs 2015-től belĂŠphetĂźnk az igen vonzĂł magyar ĂŠs regionĂĄlis ĂĄrampiacra, ahol jelentős nĂśvekedĂŠsi lehetősĂŠget lĂĄtunk. Az erőműben alkalmazott ma műkĂśdő legkorszerűbb CCGT technolĂłgia hosszĂş tĂĄvon fenntarthatĂł versenyelőnyt ĂŠs stabil megtĂŠrĂźlĂŠst nyĂşjt az energia Ăźzletben.

TovĂĄbbi előnye a Dunai FinomĂ­tĂł ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgĂĄnak nĂśvelĂŠse, amely mĂĄr elismerten az egyik leghatĂŠkonyabb finomĂ­tĂł EurĂłpĂĄban. A mai alĂĄĂ­rĂĄs nem csak azt bizonyĂ­tja, hogy helyes volt a MOL ĂŠs a CEZ stratĂŠgiai szĂśvetsĂŠgĂŠnek megkĂśtĂŠse, hanem azt is mutatja, hogy a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg ellenĂŠre is elkĂśtelezettek vagyunk arra, hogy beruhĂĄzzunk kedvező magyarorszĂĄgi Ăźzleti lehetősĂŠgekbe. Az ĂŠpĂ­tkezĂŠs vĂĄrhatĂłan mintegy 1000 munkahelyet teremt MagyarorszĂĄgon.” Az erőmű-beruhĂĄzĂĄs a MOL ĂŠs a CEZ kĂśzĂśtti 2007-ben kezdődĂśtt stratĂŠgiai egyĂźttműkĂśdĂŠs eredmĂŠnye.

Â