close
Energiapartnerség Kína és Türkmenisztán között
Egyéb - Gáz

Energiapartnerség Kína és Türkmenisztán között

HosszĂş tĂĄvra szĂłlĂł, stabil stratĂŠgiai “energiapartnersĂŠg” ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről ĂĄllapodott meg KĂ­na ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄn Pekingben a tĂźrkmĂŠn elnĂśk lĂĄtogatĂĄsa alkalmĂĄval – adta hĂ­rĂźl szerdĂĄn a kĂ­nai mĂŠdia.

A kĂŠt ĂĄllamelnĂśk megbeszĂŠlĂŠseit kĂśvetően Ăśsszesen 14 megĂĄllapodĂĄs alĂĄĂ­rĂĄsĂĄra kerĂźlt sor, az egyik a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokkal kapcsolatos, egy mĂĄsik hitel nyĂşjtĂĄsĂĄrĂłl szĂłl olaj- ĂŠs gĂĄzipari eszkĂśzĂśk vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄhoz, de van kĂśztĂźk rendőrsĂŠgi kikĂŠpzĂŠssel, terrorelhĂĄrĂ­tĂĄssal ĂŠs pĂŠnzmosĂĄs elleni egyĂźttműkĂśdĂŠssel kapcsolatos is. A mostani megĂĄllapodĂĄs ĂŠrtelmĂŠben ĂŠvente 25 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterrel nő a KĂ­nĂĄba szĂĄllĂ­tott fĂśldgĂĄz mennyisĂŠge amĂ­g elĂŠri az ĂŠvi 65 milliĂĄrd kĂśbmĂŠtert. Ez tĂśbb mint fele KĂ­na tavalyi teljes gĂĄzfogyasztĂĄsĂĄnak.A gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi egyezmĂŠny egyike annak az Ăśsszesen 14 megĂĄllapodĂĄsnak, amelyet a tĂźrkmĂŠn ĂŠs a kĂ­nai elnĂśk Ă­rt szerdĂĄn alĂĄ. A megĂĄllapodĂĄsok sorĂĄban a hosszĂş tĂĄvĂş energiaipari egyĂźttműkĂśdĂŠs mellett egyebek kĂśzĂśtt olaj- ĂŠs gĂĄzkitermelő-berendezĂŠsek vĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄra fordĂ­thatĂł hitelezĂŠsi, szĂĄllĂ­tĂĄsi, vegyipari, textilipari, mezőgazdasĂĄgi, kereskedelmi ĂŠs fejlett technolĂłgiai megĂĄllapodĂĄs is van, a tĂĄvkĂśzlĂŠsi ĂŠs űrkutatĂĄsi egyĂźttműkĂśdĂŠsre vonatkozĂł egyezmĂŠnyek mellett.

A nĂŠgynapos lĂĄtogatĂĄson KĂ­nĂĄban tartĂłzkodĂł tĂźrkmĂŠn elnĂśk arrĂłl nem nyilatkozott, hogy mikor kezdődnek a megnĂśvelt volumenű gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsok. Gurbanguly Berdimukhammedow csĂźtĂśrtĂśkĂśn rĂŠszt vesz a 8.700 kilomĂŠteres tĂźrkmĂŠn-kĂ­nai gĂĄzvezetĂŠk ĂźnnepĂŠlyes felavatĂĄsĂĄn. A vezetĂŠk, amely a dĂŠl-kĂ­nai ipari kĂśzpontokba szĂĄllĂ­t tĂźrkmĂŠn gĂĄzt, jĂşnius Ăłta műkĂśdik, ĂŠs ĂŠvi mintegy 30 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt tovĂĄbbĂ­t majd. KĂ­na ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄn 2009-ben helyezte Ăźzembe azt az 1.833 kilomĂŠteres gĂĄzvezetĂŠket, amely a tĂźrkmĂŠn-ĂźzbĂŠg hatĂĄrrĂłl indulva ÜzbegisztĂĄnon ĂŠs KazahsztĂĄnon keresztĂźl jut el Északnyugat-KĂ­nĂĄba. IdĂŠn mĂĄjusig a vezetĂŠken 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter tĂźrkmĂŠn gĂĄz ĂŠrkezett mĂĄr KĂ­nĂĄba.

A Hu Csin-tao (Hu Jintao) ĂŠs Gurbanguli Berdimuhammedov ĂĄltal alĂĄĂ­rt kĂśzlemĂŠnyben leszĂśgezik tovĂĄbbĂĄ: KĂśzĂŠp-Ázsia bĂŠkĂŠje ĂŠs stabilitĂĄsa mindkĂŠt orszĂĄg ĂŠrdeke. A tĂŠrsĂŠg ĂĄllamai egyedĂźlĂĄllĂł tĂśrtĂŠnelmi kultĂşrĂĄval ĂŠs hagyomĂĄnyokkal rendelkeznek, s a nemzetkĂśzi kĂśzĂśssĂŠgnek tiszteletben kell tartania a rĂŠgiĂł nemzetei ĂĄltal vĂĄlasztott fejlődĂŠsi utat – ĂĄllapĂ­tjĂĄk meg.

KĂ­na ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄn tĂĄmogatja AfganisztĂĄn – fĂźggetlensĂŠgĂŠt, szuverenitĂĄsĂĄt, nemzeti egysĂŠgĂŠt ĂŠs terĂźleti integritĂĄsĂĄt tiszteletben tartĂł – ĂşjjĂĄĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt, s a felek megerősĂ­tettĂŠk szĂĄndĂŠkukat arra, hogy a nemzetkĂśzi kĂśzĂśssĂŠggel egyĂźtt rĂŠszt kĂ­vĂĄnnak venni benne.KĂ­na ĂŠs TĂźrkmenisztĂĄn a kĂŠt orszĂĄg kĂśzĂśtti diplomĂĄciai kapcsolatok 20. ĂŠvfordulĂłjĂĄt Ăźnnepli, s a tĂźrkmĂŠn elnĂśk mostani nĂŠgynapos lĂĄtogatĂĄsa a harmadik posztjĂĄnak 2007-ben tĂśrtĂŠnt elfoglalĂĄsa Ăłta. Berdimuhammedov a kĂśvetkező napokban a dĂŠl-kĂ­nai Sencsenbe (Shenzhen) ĂŠs Hongkongba is ellĂĄtogat.

Â