close
Energetikai fejlesztés Siófokon
Egyéb - Távhő

Energetikai fejlesztés Siófokon

Évente tĂśbb mint 30 milliĂł forinttal csĂśkken a siĂłfoki kĂłrhĂĄz fűtĂŠskĂśltsĂŠge az ĂĄtfogĂł energetikai fejlesztĂŠsnek kĂśszĂśnhetően, amelynek keretĂŠben hőszigeteltĂŠk a kĂśzponti tĂśmb fĂśdĂŠmĂŠt ĂŠs a homlokzatĂĄt, kicserĂŠltĂŠk a nyĂ­lĂĄszĂĄrĂłkat, ĂŠs korszerűsĂ­tettĂŠk a fűtĂŠsi rendszert.

Az EurĂłpai UniĂł tĂĄmogatĂĄsĂĄval 630 milliĂł forintbĂłl megvalĂłsult projekthez az Új MagyarorszĂĄg FejlesztĂŠsi Terv pĂĄlyĂĄzatĂĄn 458 milliĂł forint vissza nem tĂŠrĂ­tendő tĂĄmogatĂĄst nyertek el, ehhez sajĂĄt kĂśltsĂŠgvetĂŠse terhĂŠre csaknem 172 milliĂł forint Ăśnerőt a kĂłrhĂĄz biztosĂ­tott – tĂĄjĂŠkoztatta az egĂŠszsĂŠgĂźgyi intĂŠzmĂŠny az MTI-t. Mint arrĂłl kĂśzlemĂŠnyĂźkben beszĂĄmoltak, a kĂśrnyĂŠk 54 telepĂźlĂŠsĂŠnek mintegy 80 ezer lakosa, valamint a nyaralĂłk ĂŠs az idĂŠnyjellegű munkĂĄsok egĂŠszsĂŠgĂźgyi ellĂĄtĂĄsĂĄt vĂŠgző kĂłrhĂĄz kĂśzponti tĂśmbjĂŠben 2011 őszĂŠn kezdődtek a felĂşjĂ­tĂĄsi munkĂĄlatok, a cĂŠl az energetikai hatĂŠkonysĂĄg nĂśvelĂŠse, az energia-felhasznĂĄlĂĄs mĂŠrtĂŠkĂŠnek csĂśkkentĂŠse, valamint a kĂśltsĂŠghatĂŠkony műkĂśdĂŠs megvalĂłsĂ­tĂĄsa volt.

Kiemelt szerepet kapott a projektben az egĂŠszsĂŠgĂźgyi ellĂĄtĂĄshoz szĂźksĂŠges minősĂŠgi kĂśrnyezet kialakĂ­tĂĄsa is. A Balaton-parti vĂĄros egĂŠszsĂŠgĂźgyi intĂŠzmĂŠnye az elmĂşlt ĂŠvekben ĂĄtlagosan bruttĂł 100 milliĂł forintot kĂśltĂśtt energiafelhasznĂĄlĂĄsra. A most lezĂĄrult fejlesztĂŠsnek kĂśszĂśnhetően ez ĂŠvente tĂśbb mint 30 milliĂł forinttal csĂśkken. A kĂśzponti ĂŠpĂźlettĂśmb hĂŠt ĂŠpĂźletszĂĄrnyĂĄban 1112 nyĂ­lĂĄszĂĄrĂłt cserĂŠltek ki, 8518 nĂŠgyzetmĂŠternyi ĂŠpĂźlethomlokzatot ĂŠs 6110 nĂŠgyzetmĂŠternyi fĂśdĂŠmet utĂłlag hőszigeteltek, a rossz műszaki ĂĄllapotĂş fűtőtesteket 700, hőfokszabĂĄlyozĂłval felszerelt radiĂĄtorra cserĂŠltĂŠk.

Â