close
Elmarad az olajárrobbanás?
Blog - Egyéb - Gáz - Interjúk

Elmarad az olajárrobbanás?

Egyelőre Ăşgy tűnik, nem igazolĂłdott be a NemzetkĂśzi Energia ÜgynĂśksĂŠg (IEA) fĂŠlelme, Ă­gy – legalĂĄbbis kĂśzĂŠptĂĄvon – nem kell attĂłl tartanunk, hogy a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg elmĂşltĂĄval olyan hirtelen ugrik majd meg a globĂĄlis olajkereslet, hogy a recessziĂł miatt leĂĄllĂ­tott beruhĂĄzĂĄsok felborĂ­tjĂĄk a kereslet ĂŠs a kĂ­nĂĄlat egyensĂşlyĂĄt – derĂźl ki az energiainfo.hu elemzĂŠsĂŠből. A kĂśvetkező ĂŠvben ugyanakkor a piacok ĂŠs a megkĂŠrdezett elemzők is magasabb, 83 dollĂĄr kĂśrĂźli olajĂĄrat valĂłszĂ­nűsĂ­tenek.

A 28 kitermelő orszĂĄgot tĂśmĂśrĂ­tő, pĂĄrizsi szĂŠkhelyű szervezet 2008 telĂŠn, amikor Ăśtven dollĂĄr alatti ĂĄrakon kereskedtek egy hordĂł WTI-referenciakeverĂŠkkel a New York-i tőzsdĂŠn a kĂśzeli szĂĄllĂ­tĂĄsi hatĂĄridőkre, kiadott egy jelentĂŠst, amelyben figyelmeztetett: a tĂşlsĂĄgosan alacsony ĂĄr miatt az iparĂĄgi szereplők kutatĂĄs-fejlesztĂŠs intenzitĂĄsa ĂŠs a beruhĂĄzĂĄsaik volumene visszaesett.

A hanyatlĂĄs oka az IEA szerint egyĂŠrtelműen az volt, hogy a kitermelő tĂĄrsasĂĄgoknak a 2008 ĂŠv vĂŠgi ĂĄrszinten mĂŠg konvencionĂĄlis Ăşj mezők kitermelĂŠsbe ĂĄllĂ­tĂĄsa sem ĂŠrte meg, nem beszĂŠlve a hagyomĂĄnyostĂłl eltĂŠrő bĂĄnyĂĄszati technolĂłgiĂĄt igĂŠnylők kiaknĂĄzĂĄsĂĄrĂłl.

Az ĂźgynĂśksĂŠg szakĂŠrtői ezt azĂŠrt tartottĂĄk aggĂĄlyosnak, mert akkori prognĂłzisuk szerint 2010-ig olyan beruhĂĄzĂĄsokat kellett volna vĂĄllalniuk a kitermelőknek, amelyek eredmĂŠnyekĂŠnt SzaĂşd-ArĂĄbia napi hĂŠtmilliĂł hordĂłs termelĂŠsĂŠvel csaknem egyenlő mennyisĂŠgű pĂłtlĂłlagos olaj nyerhető ki. Úgy gondoltĂĄk, e nĂŠlkĂźl a globĂĄlis ellĂĄtĂĄs Ăśsszeroppan 2015-ig.

Nos, Ă­gy 2010 harmadik negyedĂŠhez kĂśzelĂ­tve egyelőre semmi jele a kereslet–kĂ­nĂĄlati egyensĂşly kĂśzelgő felborulĂĄsĂĄnak. Pletser TamĂĄs, az ING iparĂĄgi elemzője szerint az olajvĂĄllalatok valĂłban visszafogtĂĄk beruhĂĄzĂĄsi cĂŠlĂş kiadĂĄsaikat (capex), mĂŠghozzĂĄ globĂĄlisan mintegy hĂşsz–harminc szĂĄzalĂŠkkal. Ám ez az Ăśsszes ĂźzletĂĄgra vonatkozik, az ellĂĄtĂĄs szempontjĂĄbĂłl lĂŠnyeges kutatĂĄs-fejlesztĂŠsen azonban ennĂŠl jĂłval kisebb arĂĄnyban spĂłroltak – inkĂĄbb a finomĂ­tĂłi berendezĂŠsek fejlesztĂŠsĂŠt halasztottĂĄk el. UtĂłbbi is okozhat a jĂśvőben problĂŠmĂĄt, de korĂĄntsem akkorĂĄt, mint a nyersanyaghiĂĄny.  

Pletser TamĂĄs vĂŠlemĂŠnye szerint a visszaeső beruhĂĄzĂĄsi kedv az ĂŠvtized kĂśzepĂŠig biztosan nem okoz zavart a piacokon. Mint mondta, az OPEC-en kĂ­vĂźli kitermelők az elmĂşlt kĂŠt ĂŠvben napi 7–800 ezer hordĂłval nĂśveltĂŠk napi kitermelĂŠsĂźket, mĂ­g a fogyasztĂĄs kĂśrĂźlbelĂźl 1,5 milliĂł hordĂłval nőtt a kĂŠt ĂŠvvel ezelőtti mĂŠlyponthoz kĂŠpest. Figyelembe vĂŠve, hogy az OPEC-orszĂĄgok napi 6–7 milliĂł hordĂłs tartalĂŠkkal rendelkeznek, Pletser TamĂĄs szerint nem fordulhat elő, hogy a kereslet kĂśzĂŠptĂĄvon meghaladja a kĂ­nĂĄlatot, kĂźlĂśnĂśsen akkor nem, ha teljes kapacitĂĄsĂĄra vĂĄlt az iraki kitermelĂŠs. Ez akĂĄr 12 milliĂł hordĂłsra is felduzzaszthatja a napi tartalĂŠk mennyisĂŠgĂŠt. Kisebb rizikĂłt csupĂĄn 2015 utĂĄn lĂĄt az ING elemzője, de Ăşgy tartja, ez tĂşl tĂĄvoli időpont ahhoz, hogy pontos prognĂłzisra vĂĄllalkozzon, hiszen sok minden megvĂĄltozhat addigra.

A hibrid- ĂŠs tisztĂĄn elektromos meghajtĂĄsĂş autĂłk tĂŠrnyerĂŠsĂŠvel csĂśkkenhet pĂŠldĂĄul a kĂśzlekedĂŠs olajigĂŠnye, de alĂĄbbhagyhat az ĂĄrakat jelenleg a fundamentĂĄlis okokkal leĂ­rhatĂł szint felett tartĂł spekulĂĄciĂł is. A szakember szerint ugyanis csak azĂŠrt kerĂźl ma 75–76 dollĂĄrba egy hordĂł olaj, mert a vĂĄlsĂĄg kezelĂŠse miatt a jegybankok rengeteg pĂŠnzt ĂśntĂśttek a piacra, ez a tőke azonban nem a termelő szektorhoz, hanem – az amerikai ĂĄllamkĂśtvĂŠnyek mellett – pĂŠldĂĄul az ĂĄrupiacokra jutott. Emiatt a Pletser TamĂĄs jĂśvőre 83 dollĂĄros olajĂĄrat vĂĄr.

Az optimista elemzői vĂĄrakozĂĄs ellenĂŠre az IEA borĂşlĂĄtĂĄsa nem volt teljesen indokolatlan. Az olajiparra ugyanis mindig jellemző volt a ciklikus beruhĂĄzĂĄsi hajlandĂłsĂĄg. LegutĂłbb a kilencvenes ĂŠvek vĂŠgĂŠn tapasztalhattuk, hogy a rendkĂ­vĂźl alacsony ĂĄrak miatt – 1998-’99-ben egy hordĂł WTI nagyjĂĄbĂłl 10 dollĂĄrĂŠrt cserĂŠlt gazdĂĄt a tőzsdĂŠken – a tĂĄrsasĂĄgok teljesen leĂĄllĂ­tottĂĄk a fejlesztĂŠseiket. Nem kutattak Ăşj mezők utĂĄn, nem ĂŠpĂ­tettek Ăşj finomĂ­tĂłkat, s nem cserĂŠltĂŠk le az elavult, rossz hatĂĄsfokkal Ăźzemelő infrastruktĂşrĂĄt sem. Így tĂśrtĂŠnhetett, hogy a 2000-es ĂŠvek elejĂŠn felpĂśrgő vilĂĄggazdasĂĄggal egyĂźtt jĂĄrĂł fogyasztĂĄsbővĂźlĂŠst egy idő utĂĄn nem tudta megnyugtatĂłan kielĂŠgĂ­teni az apĂĄtiĂĄba sĂźllyedt ĂĄgazat, s mire a dĂśntĂŠshozĂłk feleszmĂŠltek, hogy itt a beruhĂĄzĂĄsok ideje, az olaj ĂĄra az egekbe szĂśkĂśtt. Ennek megismĂŠtlődĂŠsĂŠtől azonban azĂŠrt nem kell most tartanunk, mert a jelen nĂŠhĂĄny peremfeltĂŠtele nem azonos a tĂ­zegynĂŠhĂĄny ĂŠvvel ezelőttiekkel.

A legfontosabb kĂźlĂśnbsĂŠgek egyike, hogy 2008-ban az olaj ĂĄra csak nagyon rĂśvid ideig tartĂłzkodott a beruhĂĄzĂĄsokat ellehetetlenĂ­tő szinten, s az OPEC sorozatos kitermelĂŠs-visszafogĂł akciĂłi nyomĂĄn hamar elĂŠrte az iparĂĄg szĂĄnmĂĄra kĂ­vĂĄnatosnak tartott, hetven dollĂĄr feletti ĂĄrszintet. LĂŠnyeges, s a reĂĄlgazdasĂĄgra nĂŠzve nem tĂşl kedvező kĂźlĂśnbsĂŠg az is, hogy a globĂĄlis recessziĂłbĂłl valĂł kilĂĄbalĂĄs nem lesz olyan lĂĄtvĂĄnyos ĂŠs gyors folyamat, mint amilyennek kĂŠt ĂŠve lĂĄtszott. A fejlett orszĂĄgok kereslete ugyanis vĂĄltozatlanul gyenge, nem vĂŠletlen, hogy a Reuters elemzők ĂŠs kormĂĄnyzati intĂŠzmĂŠnyek vĂŠlemĂŠnyĂŠt Ăśsszegző jelentĂŠsĂŠben immĂĄr ĂśtĂśdik hĂłnapja rendre mindig alacsonyabb olajfogyasztĂĄst valĂłszĂ­nűsĂ­tenek az ĂŠv egĂŠszĂŠre nĂŠzve. Így, akĂĄrcsak Pletser TamĂĄs, a hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg konszenzusa is 83 dollĂĄr kĂśrĂźli olajĂĄrat vĂĄr 2011-re. Egy hĂłnapja ennĂŠl mĂŠg negyven centtel drĂĄgĂĄbb fekete aranyat jĂłsoltak.