close
Eladó az Öko-Line biodízelgyártó
Egyéb - Megújuló

Eladó az Öko-Line biodízelgyártó

Összesen 2,6 milliárd forintért vásárolható meg a felszámolás alatt álló
Öko-Line Hungary biodĂ­zelgyĂĄrtĂł nagyigmĂĄndi ĂŠs bĂĄbolnai Ăźzeme – Ă­rta a
Napi GazdasĂĄg csĂźtĂśrtĂśki szĂĄmĂĄban.

A lap szerint a pályázaton a biodízelgyártó nagyigmándi olajosmag-présüzemét a hozzá tartozó berendezésekkel, szemes- és olajtároló-technológiáját, továbbá bábolnai észterezőüzemét és annak eszközeit lehet megvásárolni; a felszámoló a vagyont kizárólag egyben értékesítené.


Az Öko-Line 2003-ban vĂĄsĂĄrolta meg az 1994-ben ĂŠpĂźlt nagyigmĂĄndi biodĂ­zelĂźzemet, amelyet az eredeti tervek szerint 5,5 milliĂĄrd forint beruhĂĄzĂĄssal előszĂśr ĂŠvi 25, majd 50 ezer tonna kapacitĂĄsra bővĂ­tett volna. VĂŠgĂźl kĂśzel nĂŠgymilliĂĄrdos fejlesztĂŠst hajtottak vĂŠgre. A problĂŠmĂĄt az jelentette, hogy a bankok kiszĂĄlltak a finanszĂ­rozĂĄsbĂłl, s a tulajdonosoknak mĂĄr nem volt lehetősĂŠgĂźk forgĂłeszkĂśzĂśk biztosĂ­tĂĄsĂĄra – kĂśzĂślte a lappal PĂĄlfy MĂĄrton, az Öko-Line korĂĄbbi Ăźgyvezetője. 

Az Öko-Line ellen milliárdos nagyságrendben érkeztek hitelezői követelések, a tulajdonosokon kívül szállítóknak és az adóhatóságnak is tartozik. Tavaly év végén egy svájci cégnek értékesítették volna a társaságot, amely azonban végül elállt a vásárlástól.


A volt ügyvezető most azt reméli, hogy szakmai befektető vásárolja meg a cég vagyonát, és folytatja a termelést.