close
Egyesül a két lengyel állami energiaszolgáltató
Áram - Egyéb

Egyesül a két lengyel állami energiaszolgáltató

A legnagyobb lengyel energiaszolgáltató, a PGE felvásárolja privatizálásra kiírt állami versenytársát az Energát. A Rzeczpospolita híre szerint az Energa 84,19 százalékának vételára 7,5 milliárd zloty (1,88 milliárd euró). A felvásárlás ugyanakkor még a lengyel versenyhatóságok jóváhagyására
vár, ezek azonban az ügyletet már létrejötte előtt bírálták.

Ellenzéki politikusokkal együtt a hatóságok úgy vélik, hogy az egyesült cég túl nagy szeletet hasít ki a lengyel energiapiacból: több mint 40 százalékos részesedése lesz. A versenytársak tevékenysége ezzel korlátozódik, ami magasabb energiaárakhoz vezet – érvelnek a bírálók.

A PGE, amely a maga 46 ezer dolgozójával főként Lengyelország középső és keleti felén aktív, az első félévben 1,84 milliárd zlotys adózott eredményt könyvelhetett el, 12 százalékkal többet, mint a tavalyi első félévben.

Az Energának 12 ezer alkalmazottja van, és főként Észak-Lengyelország területén szolgáltat. Az első félévben – a tavalyi első hat hónaphoz képest 68 százalékos növekménnyel – 442 millió zlotys adózott eredményt ért el.