close
Dobra veri az energiacégeket Athén
Egyéb - Gáz

Dobra veri az energiacégeket Athén

Sürgősen pénzre van szüksége Görögországnak, ezért újabb lendületet vett az eddig csak ímmel-ámmal megkezdett privatizáció. Többek között most egy gázszolgáltató és a egy vezeték-üzemeltető is az eladásra kerülő cégek között szerepel.

Az energiaszektor eddig a görögök egyik olyan szent tehene volt, amelynek – néhány kivétellel – a közelébe sem szagolhatott külföldi befektető. A gazdasági válság azonban felülírhatja ezt a gyakorlatot, a görög kormánynak ugyanis sürgősen készpénzre van szüksége az államcsőd elkerüléséhez, ezért hajlandó megválni több tucatnyi állami cég teljes, vagy részleges tulajdonjogától.

A privatizálásra kerülő vállalatok között van a gázszolgáltató DEPA és a gázvezeték-üzemeltető DESPA is, amelyekre szeptember végéig várja az ajánlatot a görög kormány. Amerikai, francia és orosz vállalatok már jelezték érdeklődésüket – jelentette be a görög kormányzat szóvivője. Athén reményei szerint a privatizációs szerződéseket már az ősz végére tető alá hozhatják.

A most dobra kerülő cégek és ingatlanok között van az állami fogadóiroda OPAP, a régi athéni repülőtér, valamint több athéni, korfui és rodoszi épület.