close
Délkelet-Európában kielégítő a megújuló energiaforrások felhasználása
Egyéb - Megújuló

Délkelet-Európában kielégítő a megújuló energiaforrások felhasználása

A dĂŠlkelet-eurĂłpai tĂŠrsĂŠgben az energetikai hĂĄlĂłzatĂĄba 2020-ig tĂśbb mint 240 milliĂĄrd eurĂł beruhĂĄzĂĄs vĂĄrhatĂł, s ez az Ăśsszeg a 300 milliĂĄrd eurĂłt is elĂŠri, ha figyelembe vesszĂźk az energiahatĂŠkonysĂĄgi projekteket is – hangzott el a tĂŠrsĂŠg energiaellĂĄtĂĄsĂĄnak jĂśvőjĂŠről szĂłlĂł kĂŠtnapos belgrĂĄdi konferenciĂĄn kedden.

A konferencia rĂŠsztvevői hangsĂşlyoztĂĄk, hogy a kĂźlfĂśldi tőke bevonĂĄsa ĂŠrdekĂŠben szĂźksĂŠg van az energetikai piac liberalizĂĄlĂĄsĂĄra, a tĂŠrsĂŠg piaci integrĂĄciĂłjĂĄnak megteremtĂŠsĂŠre, az energia tovĂĄbbĂ­tĂĄsĂĄt lehetővĂŠ tevő hĂĄlĂłzat bővĂ­tĂŠsĂŠre. A felszĂłlalĂłk rĂĄmutattak arra, hogy a klasszikus energiahordozĂłk magas ĂĄra miatt nagyobb hangsĂşlyt kell fektetni a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok felhasznĂĄlĂĄsĂĄra, az energiafelhasznĂĄlĂĄs hatĂŠkonysĂĄgĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠre. Kosztisz Sztambolisz, a DĂŠlkelet-eurĂłpai Energetikai IntĂŠzet igazgatĂłja elmondta: a tĂŠrsĂŠgben előĂĄllĂ­tott energia 21,4 szĂĄzalĂŠka megĂşjulĂł energiaforrĂĄsbĂłl szĂĄrmazik, ami elfogadhatĂł arĂĄny.

A tervek szerint 2030-ig ez a mutatĂł 25 szĂĄzalĂŠkra emelkedik.Az ĂŠrtekezlet rĂŠsztvevői kedden pĂłdiumbeszĂŠlgetĂŠseket folytatnak az energetikai beruhĂĄzĂĄsokrĂłl, a piac liberalizĂĄlĂĄsĂĄrĂłl, a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsokrĂłl. A konferenciĂĄt a DĂŠlkelet-eurĂłpai EgyĂźttműkĂśdĂŠsi Folyamat (SEECP) keretĂŠben rendeztĂŠk meg. A SEECP soros elnĂśke az idĂŠn Szerbia.A SEECP-ĂŠt 1996-ban BulgĂĄria kezdemĂŠnyezĂŠsĂŠre hoztĂĄk lĂŠtre, tagorszĂĄgai: AlbĂĄnia, Bosznia-Hercegovina, BulgĂĄria, GĂśrĂśgorszĂĄg, HorvĂĄtorszĂĄg, MacedĂłnia, MoldĂĄvia, MontenegrĂł, RomĂĄnia, Szerbia ĂŠs TĂśrĂśkorszĂĄg.

Â