close
Dél-Afrika: leállítják az Eskom atomerőmű projektet
Atom - Egyéb

Dél-Afrika: leállítják az Eskom atomerőmű projektet

A dĂŠl-afrikai Eskom bejelentette, hogy leĂĄllĂ­tja Ăşj atomerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsi projektjĂŠt, melynek keretĂŠben akĂĄr 3600 MW-tal nőtt volna a Cape rĂŠgiĂłban a beĂŠpĂ­tett villamosenergia-termelő kapacitĂĄs – jelenti a NukInfĂł. A cĂŠg kĂśzĂślte, a Nuclear-1 elnevezĂŠsű programot az igĂŠnyelt beruhĂĄzĂĄs nagysĂĄgrendje miatt nem folytatjĂĄk. Az eredeti tervek szerint kettő vagy hĂĄrom Ăşj blokkot ĂŠpĂ­tettek volna Ăśsszesen 3200-3600 MW teljesĂ­tmĂŠnnyel.

A cĂŠg felfĂźggesztette a blokkok ĂŠpĂ­tőjĂŠnek kivĂĄlasztĂĄsĂĄt is, erről a kĂŠt pĂĄlyĂĄzĂłt, az Areva vezette EPR (EurĂłpai Nyomottvizes Reaktor – European Pressurized Water Reactor) konzorciumot ĂŠs a Westinghouse vezette N-Powerment konzorciumot is tĂĄjĂŠkoztattĂĄk. DĂŠl-Afrika 2007 augusztusĂĄban ismertette terveit, melyek szerint jelentősen bővĂ­tenĂŠ atomerőművi kapacitĂĄsĂĄt, ĂŠs vĂŠgső cĂŠlkĂŠnt az orszĂĄg ĂśnellĂĄtĂłvĂĄ vĂĄlna a nukleĂĄris Ăźzemanyagciklus terĂźletĂŠn.

Az Areva bejelentette, globĂĄlis egyĂźttműkĂśdĂŠst hozna lĂŠtre tizenkĂŠt EPR blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre DĂŠl-AfrikĂĄban, valamint az orszĂĄg nukleĂĄris iparĂĄnak fejlesztĂŠsĂŠre.

A Westinghouse hĂĄrom, egyenkĂŠnt 1100 MW teljesĂ­tmĂŠnyű AP-1000 blokk 2016-tĂłl tĂśrtĂŠnő ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre tett ajĂĄnlatot, valamint, hogy 2025-ig 20 000 MW-ra bővĂ­tenĂŠk a nukleĂĄris kapacitĂĄst. DĂŠl-AfrikĂĄban jelenleg kĂŠt blokk Ăźzemel a Koeberg atomerőműben, melyek kĂśzel hat szĂĄzalĂŠkĂĄt adjĂĄk az orszĂĄg villamosenergia-termelĂŠsĂŠnek.