close
Bíróságra ment Kijev
Egyéb - Gáz

Bíróságra ment Kijev

A stockholmi döntőbírósághoz fordult a Naftohaz ukrán állami gázvállalat az orosz Gazprommal kötött, Ukrajnán keresztül Európába irányuló gáztranzit díját szabályozó megállapodás felülvizsgálatát kérve – közölte Jurij Vitrenko, az ukrán vállalat igazgatója kedden.

Az ukrán fél követeli, hogy a tarifák megállapítását igazítsák az európai normákhoz. A tranzitszerződést a Naftohaz szerint a jövőben nem vele, hanem az Ukrtranszhaz állami gázszállító vállalattal kell megkötnie az orosz félnek.  A Naftohaz követeli azt is, hogy a Gazprom fizessen kompenzációt, amiért kevesebb gázt szállított Európába. A jelenleg érvényben lévő tranzitmegállapodás szerint ugyanis az orosz vállalatnak évi 110 milliárd köbméter földgázt kellene Ukrajna csővezetékein keresztül Európába szállítatnia, tavaly azonban ez a mennyiség mindössze 86 milliárd köbméter, 2012-ben pedig csupán 83 milliárd köbméter volt. 

Jurij Vitrenko biztosított ugyanakkor afelől, hogy a stockholmi bírósághoz benyújtott kereset semmilyen hatással nem lesz az Európai Unió tagországaiba irányuló gázszállításokra. “Éppen azért nyújtottuk be a keresetet, hogy a jövőben semmi ne veszélyeztesse a szállításokat” – fűzte hozzá.  Vitrenko közölte továbbá, hogy szeptemberben elfogyott a Gazprom által előre fizetett tranzitdíj, ezért az orosz cégnek októberben okvetlenül fizetnie kell. Leszögezte, hogy a tranzitdíjból nem vonhat le az orosz fél Ukrajna által egyébként is vitatott gázártartozásokat. 

Kijev korábban már benyújtott egy keresetet a stockholmi döntőbírósághoz, amelyben az Ukrajnának eladott orosz földgáz árát kifogásolta. Az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz vállalat tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics volt elnöknek annak fejében, hogy Kijev nem írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. 

Azt követően viszont, hogy Janukovicsot az ukrán parlament február végén megfosztotta államfői hivatalától, majd Oroszország márciusban annektálta a Krím félszigetet, Moszkva április elején ezer köbméterenként 485,5 dollárra emelte a gáz ezer köbméterenkénti árát, amit Kijev nem hajlandó megfizetni.