close
Bíróság dönthet a Yucca Mountain sorsáról
Atom - Egyéb

Bíróság dönthet a Yucca Mountain sorsáról

Végső esetben bíróság dönthet arról, hogy tovább épülhet-e a Yucca
hegységbe tervezett mélygeológiai hulladéktároló – hangzott el egy
nukleáris ipari konferencián. Marvin Fertel, az Egyesült Államok Nukleáris Energia Intézetének
(Nuclear Energy Institute – NEI) elnök-vezérigazgatója a World Nuclear
Association (WNA) éves szimpóziumán, Londonban úgy nyilatkozott: “Úgy
gondoljuk, a bíróság azt mondaná Obama elnöknek, hogy nem vonhatja
vissza a Yucca építési kérelmét.”

Fertel szerint, ha a projektet leállítják, azt olyan, rendezett módon kell végrehajtani, hogy az újra folytatható legyen, ha a politikai környezet változik. “Nyolcmilliárd dollárnyi tudományos kutatás állítja, hogy műszaki szempontból a Yucca hegység alkalmas a kiégett üzemanyagok hosszú távú tárolására és végleges elhelyezésére… Ez bizonyítja, hogy az Obama-kormány döntése a projekt leállításáról nélkülöz minden műszaki vagy tudományos alapot. …Ha a nukleáris hatóság (Nuclear Regulatory Commission – NRC) nem dönt az ügyben, majd a bíróság dönt” – mondta Fertel.

Az Obama-kormány szeretné lezárni a Yucca Mountain projektet, 2010 márciusában az energiaügyi minisztérium (Department of Energy – DOE) kezdeményezte is az engedélykérelem visszavonását.  2010 júniusában azonban az NRC bírói testülete úgy foglalt állást, hogy a DOE-nak nincs joga a kérelem visszavonásához.
Fertel nyilatkozata szerint az ipar támogatja az Obama elnök által felállított kékszalag bizottságot, amely a kiégett üzemanyag és a nukleáris hulladékok kezelésére tesz javaslatot. A szimpóziumon azt is közölte, a kormány egyébként igen támogatóan áll az iparhoz, lépéseket tesznek a hitelgarancia program létrehozására az új blokkok építésének elősegítésére, és adójóváírást biztosítanak a nukleáris berendezések gyártóinak.