close
Bíróság dönhtet a lengyel-orosz gázárvitában
Egyéb - Gáz

Bíróság dönhtet a lengyel-orosz gázárvitában

A lengyel állami gázvállalat nem lát esélyt arra, hoy pőeren kívül meg tud állapodni a Gazprommal a földgáz elszámoló árának csökkentéséről – erről a cég elnöke beszélt csütörtökön. Néhány nappal ez előtt a cég vezérigazagtója annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a PGNiG megnyeri a földgáz árazásáa ügyében indított választottbírósági eljárást az orosz gázóriással szemben.

A döntés a várakozások szerint jövő nyáron várható a nemzetközi választottbíróságon. A lengyel állami gázcég elnöke jelezte: talán a Gazprom addig elfogadja kompromisszumos ajánlatukat. Ennek részleteiről nem kívánt nyilatkozni, mint mondta, elég, ha a gazprom ismeri annak részleteit. A PGNiG még tavaly februárban terelte jogi útra a Gazprommal folytatott vitát a gáz árát illetően, miután már 2014-ben kezdeményezte, hogy az elszámolást igazítsák a az aktuális paici helyzethez. Ez Lengyelország számára árcsökkenést kell, hogy jelentsen, hiszen a globális paicon a földgáz ára – részben a nyersolaj árzuhanását követve, másrészt a kialakult túlkínálat következtében is – számottevően csökkent. Ezt a gazprom csak részben, vagy részben sem érvényesítette vásárlóinál.

Korábban a lengyel kormány, hogy a 2022-ben lejáró hopsszútávú szerződést nem kívánja meghosszabbítani a Gazprommal. Május végén egy kormányzati tisztviselő arról beszélt, hogy amennyiben az orosz gáz árban versenyképes lesz a piacon, akkor természetesen készek a Gazpromtól vásárolni, de semmiképpen sem a jelenti hosszúútávú megállapodás keretében. A PGNiG évente mintegy 10 milliárd köbméternyi földgázt vásárol az orosz cégtől. Az orosz import fedezi a 15 milliárd köbméteres lengyel irény meghatározó részét. Lengyelország ezt a nagymértékű orosz függőséget kívánja csökkenteni a Norvégia felé épülő új földgázvezetékkel.