close
Bioetanol? Még így is megéri
Egyéb - Megújuló

Bioetanol? Még így is megéri

A kormĂĄny jĂşlius elsejĂŠvel 12 forinttal emeli az E85-Ăśs bioetanol jĂśvedĂŠkiadĂł-tartalmĂĄt. A nĂŠmi ĂĄtalakĂ­tĂĄssal benzinĂźzemű gĂŠpjĂĄrművekbe tĂślthető, alkoholalapĂş Ăźzemanyag adĂłtartalma Ă­gy mintegy 30 forintra nő – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A gĂśdĂśllői szĂŠkhelyű OBEKK OrszĂĄgos Bioenergetikai Kompetencia KĂśzpont műszaki igazgatĂłja, HajdĂş JĂłzsef a NĂŠpszabadsĂĄgnak Ăşgy nyilatkozott, hogy mindent egybevetve nagyjĂĄbĂłl tonnĂĄnkĂŠnt 40 ezer forintos kukoricaĂĄrba mĂŠg belefĂŠrhet egy kisebb Ăźzem műkĂśdtetĂŠse. A kĂśzpont szĂĄmĂ­tĂĄsokat vĂŠgzett 30, 40 ĂŠs 50 ezer forintos kukoricaĂĄrakra alapozott Ăźzemre. Ezekből kiderĂźlt, hogy tulajdonkĂŠppen mĂŠg az utĂłbbi kategĂłriĂĄn is lehet nĂŠmi haszon, de az mĂĄr jelentős kockĂĄzatokat is hordoz.

 

Az OBEKK szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint egy 15 ezer tonna kukorica erjesztĂŠsĂŠre ĂŠs lepĂĄrlĂĄsĂĄra kĂŠpes Ăźzem kialakĂ­tĂĄsa 650 milliĂł forintba kerĂźl. A gyĂĄrtĂĄs kĂśltsĂŠge 40 ezer forintos kukorica esetĂŠben 890 ezer forintra kalkulĂĄlhatĂł. LiterenkĂŠnt 178 forintos ĂĄtadĂĄsi ĂĄrral szĂĄmolva (nagyjĂĄbĂłl hatezer tonna legyĂĄrtott termĂŠk utĂĄn) a tervezett ĂĄrbevĂŠtelt 1,076 milliĂĄrd forintban hatĂĄroztĂĄk meg, az Ăźzemi nyeresĂŠg tehĂĄt ebben az alapanyagĂĄr-kategĂłriĂĄban tehĂĄt tĂśbb mint 180 milliĂł forint. A kĂśzpont kalkulĂĄciĂłja szerint ebbe mĂŠg egy kedvezőbb konstrukciĂłjĂş fejlesztĂŠsi hitel hat ĂŠven ĂĄt tĂśrtĂŠnő tĂśrlesztĂŠse is belefĂŠr. E szĂĄmĂ­tĂĄs eredmĂŠnye azonban egy jĂśvedĂŠkiadĂł-nĂśvelĂŠssel jelentősen romolhat, amennyiben a forgalmazĂł az emelĂŠsből jelentős hĂĄnyadot „visszahĂĄrĂ­t” a bioetanol-gyĂĄrtĂłra, csĂśkkentve annak ĂĄrbevĂŠtelĂŠt – mĂĄr ha a teljes, 12 forintos Ăşj adĂłtĂŠtelt nem akarja megjelenĂ­teni ĂĄraiban. Amennyiben teljes egĂŠszĂŠben a bioetanol-gyĂĄrtĂłra hĂĄrĂ­tja a forgalmazĂł az emelĂŠst, az 72 milliĂł forinttal rontanĂĄ a nyeresĂŠgkalkulĂĄciĂłt.

A kormĂĄny egyĂŠbkĂŠnt bizonyĂĄra nem futĂł ĂśtletkĂŠnt nyĂşlt a bioĂźzemanyagok adĂłjĂĄhoz, ezek ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠse ugyanis egy folyamatosan bővĂźlő piac, rĂĄadĂĄsul ezt a folyamatot az EurĂłpai UniĂł vonatkozĂł direktĂ­vĂĄja is erősĂ­ti: a MagyarorszĂĄg rĂŠszĂŠről is elfogadott alapelv szerint 2020-ra a teljes Ăźzemanyag-forgalmon belĂźl a jelenlegi kĂŠtszeresĂŠre, 10 szĂĄzalĂŠkra kell nĂśvelni a megĂşjulĂłenergia-hordozĂłk arĂĄnyĂĄt. MĂĄrpedig az ĂźzemeltetĂŠsi ĂŠs egyĂŠb kĂśrĂźlmĂŠnyeket tekintve elegendően nagy „termelĂŠsi tartalĂŠk” elsősorban a motorcĂŠlĂş alkohol előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄban van.

A bioetanol-gyĂĄrtĂĄs alapdilemmĂĄja igazĂĄbĂłl az, hogy folyamatosan rendelkezĂŠsre ĂĄll-e a kellő mennyisĂŠgű alapanyag. Egy kilogramm motoralkohol 2,5–3 kilogramm nagy kemĂŠnyĂ­tő-, illetve cukortartalmĂş termĂŠnyből – bĂşzĂĄbĂłl, rozsbĂłl, de főkĂŠnt kukoricĂĄbĂłl –állĂ­thatĂł elő. A magyar bioetanol-termelĂŠsnek emiatt tehĂĄt vannak „termĂŠszetes” korlĂĄtai. A fejlesztĂŠsi tĂĄrca ĂĄltal elkĂŠszĂ­tett, 2030-ig ĂŠrvĂŠnyes energiastratĂŠgia maximum 1,33 milliĂł tonna bioetanol-termelĂŠssel szĂĄmol MagyarorszĂĄgon, ami azonban 4,5–5 milliĂł tonna gabona (kukorica ĂŠs kalĂĄszos) kivonĂĄsĂĄt jelentheti az ĂŠtkezĂŠsi, illetve takarmĂĄnypiacrĂłl. Ennek előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄhoz a tavalyi termĂŠshozamokkal szĂĄmolva tĂśbb mint egymilliĂł hektĂĄr termőfĂśldre lenne szĂźksĂŠg. Az előbbi szĂĄmĂ­tĂĄsban szereplő kisĂźzem folyamatos műkĂśdtetĂŠsĂŠhez (a 15 ezer tonnĂĄs feldolgozĂłi kapacitĂĄs alapanyag-szĂźksĂŠgletĂŠnek biztosĂ­tĂĄsĂĄhoz) 2,5–3 ezer hektĂĄr szĂźksĂŠges. Ilyen mĂŠretben „mellĂŠktermĂŠket” előĂĄllĂ­tani kĂŠpes gazdasĂĄg kevĂŠs van MagyarorszĂĄgon, ezĂŠrt tĂśbb kĂśzĂŠpĂźzem ĂśsszefogĂĄsĂĄval lĂŠtrehozva, illetve a kisebb termelők esetleges megmaradt kĂŠszleteinek „beszervezĂŠsĂŠvel” lehet műkĂśdőkĂŠpes a minigyĂĄr.

A bioetanol gyĂĄrtĂĄsĂĄhoz az emlĂ­tett Ăźzem mĂŠretĂŠben az Új MagyarorszĂĄg vidĂŠkfejlesztĂŠsi terv forrĂĄsaibĂłl lehet vissza nem tĂŠrĂ­tendő tĂĄmogatĂĄst igĂŠnyelni, a motoralkohol előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄhoz azonban egyelőre nem jĂĄr kĂśzvetlen szubvenciĂł. A napjainkban tĂĄrsadalmi vitĂĄra bocsĂĄtott, 2020-ig ĂŠrvĂŠnyes vidĂŠkfejlesztĂŠsi koncepciĂł szerint viszont a megĂşjulĂł energiĂĄk rĂŠvĂŠn a hazai agrĂĄrvilĂĄg energiafĂźggősĂŠge csĂśkkenthető. Ez azonban nem jelent „direkt energiatermelĂŠst”. Az agrĂĄrtĂĄrca hivatalos kĂśzlĂŠse szerint az alternatĂ­venergia-előĂĄllĂ­tĂĄsban elsősorban az erdei tűzifĂĄt ĂŠs aprĂ­tĂŠkot, a mezőgazdasĂĄgi mellĂŠktermĂŠket, a kommunĂĄlis szerves hulladĂŠkot, illetve a parlagokon, valamint Ăşt ĂŠs ĂĄrkokmenti terĂźleteken kĂŠpződĂśtt amorf biomasszĂĄt kell hasznosĂ­tani. Fő haszonvĂŠtelű energianĂśvĂŠny-termelĂŠsre csak olyan mĂŠrtĂŠkben ĂŠs helyen kerĂźlhet sor, ahol ezt szociĂĄlis ĂŠs kĂźlĂśnleges tĂĄrsadalompolitikai szempontok indokolttĂĄ teszik. MĂĄs esetekben az ĂŠlelmiszer-, illetve takarmĂĄnytermelĂŠsre alkalmas mezőgazdasĂĄgi terĂźleteken energetikai cĂŠlĂş nĂśvĂŠnytermesztĂŠst nem tĂĄmogatja a minisztĂŠrium.