close
Beindulóban a spanyol gázipar
Egyéb - Gáz

Beindulóban a spanyol gázipar

Beindulóban van Spanyolország álmos nem hagyományos gázipara is a regionális kormány erős támogatásának és néhány aktív észak-amerikai feltáró társaságnak köszönhetően. Legalábbis ezt sugallták azok az előadások, amelyek a nem hagyományos gázról szervezett, barcelonai fórumon elhangzottak.

John Underwood, a Heyco Energy csoport feltárásért felelős vezetője volt azon felszólalók egyike, akik a spanyolországi cantabriai medence izgalmas eseményeiről számoltak be. Elmondása szerint a baszkföldi területen két fúrást végez az év későbbi részében cége leányvállalata, a Petrichor Euskadi, a Valmaseda szerkezetben. A négyezer méteres réteg az eddigi jelek szerint egyebek között gázt is rejt. Ahogyan a True Oil LLC-nek, úgy a Heycónak is van egy vegyes vállalata a baszk nemzeti olajtársasággal, a SHESA-val, amely a terület üzemeltetője. A konzorcium vertikális fúrással szeretné elérni a gázt rejtő szerkezetet, de még be kell fejeznie a terület felosztását, és majd mikroszeizmikus vizsgálatokat is végez. (Utóbbival olyan kis rengéseket küld a vélt lelőhely felé, amelynek visszaverődő jelei alkalmasak arra, hogy azokból két vagy háromdimenziós képet alkossanak a földalatti szerkezetekről.) „Ezek alapján arra számítunk, hogy a kezünkben lesz a majdani, fejlesztési forgatókönyv” – mondta.

Xabier Garmendia Martinez, a spanyolországi baszk kormány ipari és energia minisztere elmondta, hogy az első két fúrásra 2012-ben és 3013-ban kerül sor, ezek alapján dől el a terv megvalósíthatósága. Az a cél, hogy elég információ álljon a rendelkezésre ahhoz, hogy érdemes-e folytatni a munkát.

Underwood a spanyol országos és a tartományi kormány támogatásával magyarázta, hogy cége miért éppen Spanyolországban látna munkához. Ott például ott nem veszik el a cégek engedélyeit, mint néhány szomszédos országban, az engedélyek pedig kiváló feltételeket tartalmaznak, az adóstruktúra tőkeintenzív tevékenységre ösztönöz, amiből viszont az következik, hogy Spanyolországban érdemes hosszú távra tervezni. Vagyis a spanyolországi nem hagyományos gáztermelésbe befektetni akaró cégek nem ütköznek olyan akadályokba, mint egyes más országokban.

Kedvező az is, hogy a kutatásra kiszemelt baszk terület népsűrűsége feleakkora, mint a texasi Tarrant megyéé, és a domborzati viszonyok sem jelentenek akkora kihívást. Jórészt mezőkről, vagy gabonával bevetett területekről van szó. Kezelhetők a helyi környezetvédelmi előírások is azzal együtt, hogy természetesen megvannak azok a szabályok, amelyeket például a felszíni, a vízgyűjtő és az erdős területeken való tevékenység korlátozását szabják meg. Például, mivel Spanyolországban nagy figyelmet fordítanak az erdők védelmére, nagyon szigorúak, nagyon sok feltételt tartalmaznak az erdei munka szabályai.

A szakember kedvezőnek nevezte továbbá, hogy már rendelkezésre áll a szükséges vezetéki infrastruktúra, vagyis nem kell azt újból kiépíteni. A spanyolországi gázárak háromszor, négyszer magasabbak az USA-belinél, vagyis ennek alapján is érdemesnek tűnik belefogni a beruházásba.

A Heyco eddig több mint 200 olyan kutat fúrt le, amely termel is, s már nagyon sok fajta, nem hagyományos szerkezetben lévő gázt felhozó fúrási technológiát alkalmazott. Az amerikai cég 1990-ben jelent meg Európában, ezen belül is az Egyesült Királyságban, majd Franciaországban, Spanyolországban és Marokkóban is kapott előzetes engedélyt.