close
Az oroszok gyorsítanak a Déli áramlaton is
Egyéb - Gáz

Az oroszok gyorsítanak a Déli áramlaton is

A NĂŠpszabadsĂĄgnak tĂśbb energetikai szakĂŠrtő is kĂŠtsĂŠgeit fejezte ki azirĂĄnt, hogy belĂĄthatĂł időn bĂĄrmelyik nagy gĂĄzvezetĂŠkterv – akĂĄr az orosz DĂŠli ĂĄramlat, akĂĄr a kaszpi gĂĄzra alapozĂł Nabucco – elĂŠrnĂŠ hazĂĄnkat.

Az oroszok ugyanis nemrĂŠg hitet tettek az orszĂĄgukat NĂŠmetorszĂĄggal a tenger alatt ĂśsszekĂśtő, novemberben mĂĄr ĂĄt is adott Északi ĂĄramlat kapacitĂĄsainak megkĂŠtszerezĂŠse mellett. A lanyha uniĂłs kereslet kĂśzepette az Ă­gy vĂĄrhatĂł ĂŠvi 110 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter mĂĄr felveti akĂĄr hazĂĄnk vagy DĂŠl-EurĂłpa NĂŠmetorszĂĄgon keresztĂźli ellĂĄtĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgĂŠt is. Ugyanakkor tegnap Alekszej Miller Gazprom-vezĂŠr a DĂŠli ĂĄramlat kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek kezdetĂŠt 2013 helyett 2012 vĂŠgĂŠre helyezte. (A mi szerződĂŠsĂźnk szerint a cső SzerbiĂĄbĂłl 2015-ben ĂŠrne el hozzĂĄnk.)

Az oly nehezen indulĂł, ĂśsszeurĂłpai NabuccĂłt ugyanakkor borĂşs hĂ­rek Ăśvezik. Az ĂśtĂśs konzorciumhoz 2008-ban utolsĂłkĂŠnt csatlakozĂł RWE tĂĄvozĂł elnĂśke, JĂźrgen Grossmann kedden azt nyilatkozta: neki mindegy, „Nabucco vagy Turandot”; a lĂŠnyeg, hogy a Kaszpi-tĂŠrsĂŠg gĂĄza a nĂŠmet energiakonszern segĂ­tsĂŠgĂŠvel EurĂłpĂĄba kerĂźljĂśn. Az erről szĂłlĂł tudĂłsĂ­tĂĄsokra hivatkozĂł tegnapi RWE-kĂśzlemĂŠny ugyanakkor rĂśgzĂ­ti: nem szĂĄllnak ki ebből a gĂĄzvezetĂŠkprojektből. Igaz, megismĂŠtlik: az abba szĂĄnt gĂĄz egyelőre nincs meg, ĂŠs vizsgĂĄlĂłdnak mĂĄs hasonlĂł ĂştvonalĂş vezetĂŠktervek irĂĄnt is.