close
Az olajcégek is felelősek a korrupcióért?
Egyéb - Olaj

Az olajcégek is felelősek a korrupcióért?

A nagy olajtársaságok is felelőssé tehetőek az angolai olajiparban uralkodó áldatlan állapotok és a korrupció miatt -idézi a BBC a Global Witness nevű szervezetet.

A nagy olajtársaságok is felelőssé tehetőek az angolai olajiparban uralkodó áldatlan állapotok és a korrupció miatt -véli a Global Witness elnevezésű szervezet.

A Global Witness szerint Angolában tavaly, az átláthatatlan üzletkötések miatt mintegy egymilliárd font – az ország éves bevételének egyharmada – tűnt el nyomtalanul. A jelentést Jonas Savimbi angolai aktivista múlt hónapban bekövetkezett halála után hozták nyilvánosságra. Savimbi egyebek mellett az olajbevételek elköltésének átláthatóságáért küzdött.

A Global Witness a nagy olajtársaságokat és a kormányzatokat is azzal vádolja, hogy saját üzleti érdekeik védelme miatt szemet hunynak az angolai korrupció fölött, sőt, olykor maguk teremtenek alkalmat a tisztátalan ügyletekhez.

A szervezet az Angolában érdekelt olajtársaságok közül egyedül a BP-t menti fel a súlyos vádak alól, mivel a brit társaság ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozza angolai projektjeinek mérlegét, benne a kormánynak fizetett összegekkel. A Global Witness szerint más társaságoknak is így kellene tenniük, sőt, azt is nyilvánosságra kellene hozniuk, hogy alkalmanként mennyit fizetnek egy-egy államnak a busás szerződések ellenében.

Az angolai olajipart a helyi állami vállalattal, a Sonangollal együtt külföldi vállalatok irányítják. Angola teljes exportjának 90 százalékát az olaj teszi ki, a kormány bevételeinek pedig a 80 százaléka származik az iparágból. Az afrikai ország olajexportjának 75 százaléka az Egyesült Államokba kerül.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.