close
Az IEA-nak van terve, ha Irán bekeményít
Egyéb - Olaj

Az IEA-nak van terve, ha Irán bekeményít

Az IEA kĂŠsz tervvel rendelkezik arra az esetre, ha IrĂĄn bevĂĄltja fenyegetĂŠsĂŠt ĂŠs valĂłban lezĂĄrja a terĂźletĂŠn fekvő Hormuz-szorost, ahol a vilĂĄg legforgalmasabb olajĂştvonalai talĂĄlkoznak. Az atomprogram-embargĂł ellentĂŠtek miatt fennĂĄllĂł feszĂźltsĂŠg arra a lĂŠpĂŠsre kĂŠsztetheti IrĂĄnt, hogy elzĂĄrja az arab vilĂĄg olajĂĄt a nyugattĂłl, amely azonban kĂŠpes lenne egyĂźttesen napi 14 milliĂł hordĂłnyit kivenni kĂŠszleteiből.

 

A NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (International Energy Agency – IEA) a napokban egy mĂĄr korĂĄbban előkĂŠszĂ­tett olajkĂŠszlet-felszabadĂ­tĂĄsi tervet vitatott meg. Ennek ĂŠrtelmĂŠben akĂĄr napi 14 milliĂł hordĂł olajat venne ki a raktĂĄrozott kĂŠszletből egyĂźttesen az EgyesĂźlt Államok, JapĂĄn ĂŠs EurĂłpa, Ă­rja a Reuters hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. Ez a mennyisĂŠg ĂśtszĂśrĂśse az eddigi legnagyobbnak, amit 1990-ben javasolt az IEA, amikor Irak megszĂĄllta Kuvaitot.

Jelenleg azĂŠrt lehet szĂźksĂŠg bĂĄrmelyik pillanatban erre a lĂŠpĂŠsre, mert a nyugati vilĂĄg ĂŠs IrĂĄn kĂśzĂśtt egyre feszĂźltebb a hangulat. A napokban TeherĂĄn bejelentette, hogy katonai gyakorlatozĂĄst indĂ­t a vilĂĄg legfontosabb tengeri olajĂştvonalĂĄn. A Hormuz-szoroson naponta 16 milliĂł hordĂłnyi olaj halad ĂĄt tankereken, nemrĂŠg pedig IrĂĄn kilĂĄtĂĄsba helyezte ennek lezĂĄrĂĄsĂĄt, mivel a nyugati ĂĄllamok szigorĂşbb szankciĂłkat vezettek ĂŠs terveznek bevezetni a perzsa orszĂĄg ellen. A tervek alapjĂĄn az eljĂĄrĂĄs első hĂłnapjĂĄban napi 10 milliĂł hordĂł nyersolaj ĂŠs 4 milliĂł hordĂł finomĂ­tott termĂŠk lenne felszabadĂ­thatĂł, az illetĂŠkesek szerint bĂĄrmelyik pillanatban elrendelhető az akciĂł.

A lĂŠpĂŠs megtĂŠtelĂŠre IrĂĄn kĂŠnyszerĂ­theti a nyugati ĂĄllamokat amint lezĂĄrnĂĄ a Hormuz-szorost. Azonban TeherĂĄnt erre a nyugati ĂĄllamok kĂŠnyszerĂ­tenĂŠk azzal, ha nem enyhĂ­tenek az ellene bevezetett gazdasĂĄgi szankciĂłkon, amelyek IrĂĄn feltĂŠtelezett atomfegyverkezĂŠsi programja miatt vezettek be ĂŠs szigorĂ­tanak rajtuk fokozatosan.

Â