close
Az évtized végéig biztosított az orosz földgázimport
Egyéb - Gáz

Az évtized végéig biztosított az orosz földgázimport

A február 17-i orosz-magyar tárgyalások után bejelentett hosszú távú földgáz-kereskedelmi szerződés meghosszabbítása értelmében Magyarország földgázellátása 2019 végéig biztosított. Ennek köszönhetően az MVM Csoport fenntartható módon tudja támogatni a kormányzati energiapolitikát és a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését – áll a társaság közleményében. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóján bejelentett szerződéshosszabbítás hosszú előkészítő munka eredménye, amelyben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MVM csoportba tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. jelentős szerepet játszott – olvasható a közleményben. Az egyeztetéseknek köszönhetően, a korábbi években a hazai fogyasztás csökkenése miatt felhalmozódott többlet mennyiséget sikerült gazdaságosan felhasználni, az évtized végéig biztosítva ezzel a hazai fogyasztók földgázellátását. Fontos eredménynek tartjuk – áll az MVM Csoport közleményében -, hogy a tegnapi találkozón a magyar miniszterelnök és az orosz elnök szentesítették a megállapodást.

A meghosszabbított szerződés a hazai lakossági fogyasztók biztonságos ellátásának alappillére. A nemzeti földgáz-nagykereskedő a stratégiailag fontos orosz szerződés bázisán, az elmúlt években elért megállapodásoknak köszönhetően fenntartható módon tudja támogatni a kormányzati energiapolitikát és a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését. A Magyar Földgázkereskedő Zrt. az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. közvetítésével a magyar földgázfelhasználók elsődleges földgázellátója.

A nemzeti földgáz-nagykereskedő már ez év elején, a jelenlegi fűtési szezonban megkezdte a felkészülést az egyetemes szolgáltató partnerei következő évi ellátására. Ennek egyik fontos eleme a tegnap bejelentett megállapodás az orosz féllel. A Magyar Földgázkereskedő Zrt. emellett jelentős hangsúlyt fektet arra, hogy alternatív beszállítókkal is kapcsolatban legyen, kialakítva ezzel egy optimális földgáz-beszerzési portfóliót. Továbbá a nemzeti földgáz-nagykereskedő fontos célja, hogy ne csak forrás-, hanem útvonal-diverzifikáció révén is növelni tudja a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát – ennek keretében elsőként szállít a nemrég üzembe helyezett magyar-szlovák földgázvezetéken.