close
Atomerőművet épít Európa utolsó diktatúrája
Atom - Egyéb

Atomerőművet épít Európa utolsó diktatúrája

Fehéroroszország jelentős előrelépéseket tett a nukleáris infrastruktúra fejlesztésében, és a terveknek megfelelően készül egy atomerőmű építésére, állapította meg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felülvizsgálata.

A nukleáris infrastruktúra integrált felülvizsgálatát (Integrated Nuclear Infrastructure Review – INIR) végző küldöttség tizenhét ajánlást és huszonöt konkrét javaslatot fogalmazott meg, hogy segítse a nemzeti hatóságokat az infrastruktúra felkészítésében az atomenergia program megvalósításához. Az ajánlások egy része a jogszabályi környezet fejlesztésére vonatkozott. „Azt is megfigyelhettük, hogy Fehéroroszország komoly szakértelemmel rendelkezik a sugárvédelem és a környezetellenőrzés területén”- tájékoztatott a NAÜ.

Mihail Mikhadiuk, Fehéroroszország energiaügyi miniszter-helyettese elmondta, a felülvizsgálat eredményei hasznosak lesznek Fehéroroszország számára a nemzeti nukleáris infrastruktúra fejlesztése során. A NAÜ tájékoztatása szerint Fehéroroszország már az 1980-as években fontolóra vette az atomenergia alkalmazását, és ez a kérdés a közelmúltban ismét napirendre került. Egy 2007. szeptemberi döntés alapján 2020-ig felépítenek két atomerőművi blokkot.

Fehéroroszország 2011 márciusában kormányközi megállapodást írt alá Oroszországgal két blokk építéséről, valamint az üzemanyag szállításáról, a kiégett fűtőelemek visszavételéről, képzésekről és egyéb szolgáltatásokról. Az AES-2006 típusú, 1200 MW teljesítményű nyomottvizes reaktorok a tervek szerint Asztravec telephelyen épülnek a fehérorosz Grodno régióban.

Forrás: NucNet


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.