close
Átlagosak az energiaárak
Egyéb - Gáz

Átlagosak az energiaárak

RezsikĂśltsĂŠg – A gĂĄz RomĂĄniĂĄban a legolcsĂłbb 

A magyar lakossĂĄgi gĂĄz- ĂŠs ĂĄramdĂ­jak az uniĂłs kĂśzĂŠpmezőnybe tartoznak – derĂźl ki a Magyar Energia Hivatal (MEH) most kĂśzzĂŠtett ĂŠves jelentĂŠsĂŠből. Az Eurostat idĂŠzett 2010-es grakonja alapjĂĄn a bruttĂł gĂĄzĂĄr messze a legdrĂĄgĂĄbb SvĂŠdorszĂĄgban ĂŠs DĂĄniĂĄban – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

Bizonyosan tĂśbbet fizetnek a holland, szlovĂŠn, portugĂĄl ĂŠs belga polgĂĄrok, viszont olcsĂłbb nĂĄlunk ÍrorszĂĄg, SpanyolorszĂĄg, FranciaorszĂĄg, az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄg ĂŠs SzlovĂĄkia is. A felmĂŠrĂŠsben szereplők kĂśzĂźl messze a legkevesebbet a romĂĄn polgĂĄr fizet a gĂĄzĂŠrt. Az adatok szerint 2010 mĂĄsodik fĂŠl ĂŠvĂŠben minden tagĂĄllam terĂźletĂŠn nőtt a tarifa, de ennek mĂŠrtĂŠke hazĂĄnkon kĂ­vĂźl DĂĄniĂĄban, RomĂĄniĂĄban, SzlovĂĄkiĂĄban ĂŠs az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban volt viszonylag alacsonynak nevezhető.

Az ĂĄramĂĄrak tekintetĂŠben a legdrĂĄgĂĄbb DĂĄnia ĂŠs NĂŠmetorszĂĄg. Magasabb az ĂĄr a kiugrĂł drĂĄgulĂĄsi Ăźtemet mutatĂł Cipruson, valamint Belgiumban, SvĂŠdorszĂĄgban, ÍrorszĂĄgban, Luxemburgban, PortugĂĄliĂĄban, illetve – a 2010. első fĂŠlĂŠvi adatok alapjĂĄn – NĂŠmetorszĂĄgban, OlaszorszĂĄgban ĂŠs SpanyolorszĂĄgban is. OlcsĂłbban vilĂĄgĂ­tanak viszont a britek, a szlovĂŠnok, a finnek ĂŠs a romĂĄnok.

A MEH ĂśsszeĂĄllĂ­tĂĄsa szerint MagyarorszĂĄgon az ĂĄram lakossĂĄgi ĂĄra 1990 Ăłta folyamatosan nőtt, ĂŠs a 2003 ĂłtatapasztalhatĂł nagyarĂĄnyĂş emelkedĂŠs utĂĄn a gĂĄzĂĄr is csak 2010-ben mutatott nĂŠmi megnyugvĂĄst.

A szintĂŠn kĂśzzĂŠtett adatsor szerint a 2009-es visszaesĂŠst kĂśvetően 2010-ben ismĂŠt nőtt az orszĂĄg halmozott bruttĂł energiafelhasznĂĄlĂĄsa, de a hĂĄrom szĂĄzalĂŠkkal nagyobb, 1085 petajoule-os ĂŠrtĂŠk mĂŠg nem ĂŠri el a korĂĄbbi szinteket. Ez az adat 1986-ban volt a legmagasabb; 1991 Ăłta lĂŠnyegĂŠben stagnĂĄl.

HatĂŠkonyabban A kormĂĄny keddi ĂźlĂŠsĂŠn elfogadta MagyarorszĂĄg II. Nemzeti energiahatĂŠkonysĂĄgi cselekvĂŠsi tervĂŠt. Az uniĂł cĂŠlkitűzĂŠseinek megfelelően az orszĂĄgnak 2008 ĂŠs 2016 kĂśzĂśtt ĂŠvi egyszĂĄzalĂŠkos energiahatĂŠkonysĂĄg-javulĂĄst kell elĂŠrnie. Ezt pĂŠldĂĄul a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok arĂĄnyĂĄnak nĂśvelĂŠsĂŠvel szeretnĂŠk elĂŠrni.