close
Áramszünet interferencia miatt
Áram - Egyéb

Áramszünet interferencia miatt

RejtĂŠlyes ĂĄramkimaradĂĄs keserĂ­tette meg egy brit falu lakosainak karĂĄcsonyĂĄt: nem műkĂśdĂśtt tĂśbb hĂĄzban a fűtĂŠs, nem volt melegvĂ­z, nem szĂłltak a vezetĂŠk nĂŠlkĂźli kapucsengők, sem az autĂłk zĂĄrnyitĂł tĂĄvirĂĄnyĂ­tĂłi. Éppen karĂĄcsony este kezdődĂśtt Kingsclere-ben az Ăźzemzavar, ĂŠs bĂĄr tĂśbben prĂłbĂĄlkoztak javĂ­tĂĄsokkal, csak december 27-ĂŠn műkĂśdĂśtt minden digitĂĄlisan vezĂŠrelt kĂŠszĂźlĂŠk ismĂŠt rendesen.

 

A jelensĂŠgre szakĂŠrtők rĂĄdiĂłhullĂĄmok interferenciĂĄjĂĄban vĂŠlik meglelni a magyarĂĄzatot. HasonlĂł Ăźzemzavar tĂśrtĂŠnt tavaly oktĂłberben egy southamptoni utcĂĄban autĂłk tĂĄvkapcsolĂłjĂĄval. Mint kiderĂźlt: egy műholdas tĂŠvĂŠadĂĄsvevő beltĂŠri egysĂŠgĂŠnek a meghibĂĄsodĂĄsa ĂŠs “frekvenciaszivĂĄrgĂĄsa” okozta a bajt. Windermere-ben tavaly mĂĄrciusban tĂĄmadt hasonlĂł gond, ott egy ĂŠtterem rĂĄdiĂłhullĂĄmĂş kĂŠszĂźlĂŠke volt a ludas.

A kingsclere-i eset “tettesekĂŠnt” felmerĂźl egy tĂŠvĂŠadĂĄst ĂĄtjĂĄtszĂł torony, pontosabban, hogy Ăźzemeltetője karĂĄcsony alatt kevesebb figyelmet szentelt a tĂśkĂŠletes műkĂśdtetĂŠsnek. A cĂŠg elismeri, hogy a jeladĂĄs hirtelen felerősĂśdĂŠse okozhat digitĂĄlis Ăźzemzavart a kĂśrnyĂŠken, ĂĄm az ĂĄtjĂĄtszĂł normĂĄlisan műkĂśdĂśtt karĂĄcsonykor – adta hĂ­rĂźl a The Daily Telegraph cĂ­mű brit lap.