close
Amerikai haditengerészeti atomreaktorokat tökéletesítenek cseh tudósok
Atom - Egyéb

Amerikai haditengerészeti atomreaktorokat tökéletesítenek cseh tudósok

Az amerikai haditengerĂŠszet atomreaktorainak tĂśkĂŠletesĂ­tĂŠsĂŠn dolgoznak cseh tudĂłsok, Ăşj szĂĄmĂ­tĂĄsokkal prĂłbĂĄljĂĄk meg elĂŠrni a reaktorok teljesĂ­tmĂŠnyĂŠnek nĂśvelĂŠsĂŠt, az Ăźzemanyag-fogyasztĂĄs csĂśkkentĂŠsĂŠt ĂŠs a radioaktĂ­v kisugĂĄrzĂĄs mĂŠrsĂŠklĂŠsĂŠt – Ă­rta az Ekonom cseh gazdasĂĄgi napilap.

Az ĂşjsĂĄg szerint a tudĂłsok beismerik: bevonĂĄsuk az ĂŠrzĂŠkeny amerikai katonai kutatĂĄsi programba nagy valĂłszĂ­nĹąsĂŠggel annak kĂśvetkezmĂŠnye, hogy az amerikai Westinghouse cĂŠg szeretne stratĂŠgiai partnerkĂŠnt rĂŠszt venni a dĂŠl-csehorszĂĄgi TemelĂ­ni atomerőmĹą kibővĂ­tĂŠsĂŠben, ami kĂŠt Ăşj, egyenkĂŠnt ezer megawatt teljesĂ­tmĂŠnyĹą energiablokk felĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt jelenti. A kutatĂĄsokat a pilseni Nyugat-csehorszĂĄgi Egyetem ĂŠs a prĂĄgai Cseh MĹąszaki Főiskola vĂŠgzi. Az amerikaiak erre a cĂŠlra kilenc milliĂł koronĂĄs tĂĄmogatĂĄst nyĂşjtottak a cseh tudĂłsoknak. “SzĂĄmĂ­tĂĄsaink a neutronok mozgĂĄsĂĄnak pontosabb kiszĂĄmĂ­tĂĄsĂĄra irĂĄnyulnak az atomreaktorban. A cĂŠl az, hogy azokat a szĂĄmĂ­tĂĄsokat, amelyek eddig kĂŠt hĂŠtig tartottak, nĂŠhĂĄny percre rĂśvidĂ­tsĂźk le” – mondta a lapnak Radek Skoda, a prĂĄgai főiskola fizikusa, aki rĂŠszt vett az amerikaiakkal valĂł tĂĄrgyalĂĄsokon.

A cseh atomfizikusok szĂĄmĂĄra ez az első amerikai kormĂĄnyzati megrendelĂŠs. MĂĄs cseh tudĂłsok nyĂ­ltan lobbizĂĄsrĂłl beszĂŠlnek, s azt ĂĄllĂ­tjĂĄk, hogy a franciĂĄk is lobbiznak. A francia Areva cĂŠg szintĂŠn ĂŠrdeklődik TemelĂ­n irĂĄnt. “Úgy a franciĂĄk, mint az amerikaiak is jelentkeztek nĂĄlunk, s kĂśzvetlen egyĂźttmĹąkĂśdĂŠst ajĂĄnlottak fel. Az ArevĂĄval tudomĂĄnyos egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi szerződĂŠst Ă­rtunk alĂĄ. HasonlĂł szerződĂŠs kĂŠszĂźl az amerikaiakkal is” – nyilatkozta VĂĄclav DostĂĄl, a prĂĄgai mĹąszaki főiskola atomenergetikai szakembere. Az amerikaiak tagadjĂĄk, hogy az egyĂźttmĹąkĂśdĂŠs ĂśsszefĂźggĂŠsben lenne TemelĂ­nnel. “SzĂĄmunkra az a dĂśntő, hogy ezen a terĂźleten a csehek kĂŠpesek csĂşcsteljesĂ­tmĂŠnyt nyĂşjtani” – mondta az Ekonomnak Paul Losiewicz, az Office of Naval Research ĂźgynĂśksĂŠg kĂŠpviselője, aki az amerikai haditengerĂŠszet rĂŠszĂŠről a projektet felĂźgyeli.

Â