close
Akár már tavasszal újraindulhat a mecseki szénbányászat
Egyéb - Szén

Akár már tavasszal újraindulhat a mecseki szénbányászat

A napokban tartanak kĂśzmeghallgatĂĄst azon a kĂŠt baranyai telepĂźlĂŠsen, amelyek hatĂĄrĂĄban, ha minden rendben megy, akĂĄr jĂśvő tavasszal kĂźlszĂ­ni szĂŠnbĂĄnya nyĂ­lhat. A honi tĂĄrsasĂĄgnak kĂŠt terĂźletre van kutatĂĄsi engedĂŠlye: az egyiken 2, a mĂĄsikon viszont legalĂĄbb 250 milliĂł tonna, kivĂĄlĂł minősĂŠgű feketeszĂŠnre szĂĄmĂ­tanak – Ă­rja a NĂŠpszava.
ÚjraindĂ­tanĂĄ a Mecsekben egy magyar tulajdonĂş tĂĄrsasĂĄg a szĂŠnbĂĄnyĂĄszatot: a Calamites Kft. az előzetes hatĂĄstanulmĂĄny ĂŠs a rĂŠszletes hatĂĄsvizsgĂĄlat utĂĄn eljutott az engedĂŠlyeztetĂŠs utolsĂł előtti fĂĄzisĂĄig. A regionĂĄlis zĂśldhatĂłsĂĄg kĂŠt ĂŠrintett telepĂźlĂŠsen, NagymĂĄnyokon ĂŠs VĂĄraljĂĄn az elmĂşlt napokra kiĂ­rta a kĂśzmeghallgatĂĄst, ahol a lakossĂĄg talĂĄlkozhatott a kivitelezővel ĂŠs feltehette kĂŠrdĂŠseit.

– InformĂĄciĂłim szerint az első kĂśzmeghallgatĂĄson nem voltak kĂźlĂśnĂśsebb ellenzők, ĂŠs kĂŠrdĂŠs sem maradt megvĂĄlaszolatlan, bĂĄr kollĂŠgĂĄim meglepetĂŠsĂŠre feltűnt egy villĂĄnyi kĂśrnyezetvĂŠdelmi szervezet is – Ăśsszegezte a Calamites Ăźgyvezetője. Verbőci JĂłzsef lapunknak elmondta: az engedĂŠlyeztetĂŠs eddigi rĂŠszĂŠben terveik hiĂĄnypĂłtlĂĄsĂĄra nem kaptak felszĂłlĂ­tĂĄst. Amennyiben a kĂśzmeghallgatĂĄsokon elhangzottakkal elĂŠgedett lesz a zĂśldhatĂłsĂĄg, akkor hozzĂĄjĂĄrul ahhoz, hogy a tĂĄrsasĂĄg benyĂşjtsa terveit az illetĂŠkes bĂĄnyakapitĂĄnysĂĄghoz, amelynek hĂĄrom hĂłnapja van a dĂśntĂŠs meghozatalĂĄra. Amennyiben minden a lehető legjobban alakul, ĂĄprilis elejĂŠn munkĂĄhoz lĂĄthatnak, majd egy, legfeljebb kĂŠt hĂŠten belĂźl elĂŠrhetik a szĂŠnrĂŠteget.

A tĂĄrsasĂĄgnak a fenti, NagymĂĄnyok kĂśrnyĂŠki bĂĄnyĂĄn tĂşl, amelyből 2-2,3 milliĂł tonna kivĂĄlĂł minősĂŠgű fekete kőszenet remĂŠlnek, egy tovĂĄbbi terĂźletre van kutatĂĄsi engedĂŠlye. Ez MĂĄza ĂŠs VĂĄralja kĂśzsĂŠgektől dĂŠlre talĂĄlhatĂł, s itt az Ăźgyvezető szerint legkevesebb 250 milliĂł tonna szenet tudnĂĄnak kitermelni. Ebben komoly szakmai befektetőkre szĂĄmĂ­tanak, akikből tĂśbben jelentkeztek, ĂŠs a legoptimistĂĄbb vĂĄrakozĂĄsok szerint is leghamarabb 5-6 ĂŠv mĂşlva kezdheti meg műkĂśdĂŠsĂŠt. A belĂĄthatĂłbb kĂśzelsĂŠgben lĂŠvő nagymĂĄnyoki bĂĄnya 35-50 főt foglalkoztathat.


Többnyire kérdőmondatokat használok, csillagásznak, atomfizikusnak készültem, de végül újságíró lettem. Húsz éve foglalkozom energiaügyekkel. Tizenhét éve, egy programozó barátommal alapítottuk az energiainfo-t, mindazoknak, akiket nemcsak a "mi" érdekel, hanem a "hogyan" is. Hiszek benne, hogy a kételkedés, és a nyitottság visz előbbre.